Kuşadası Körfezinde balık avlayan Yelken İhtisas Kulübü başkanı Behzat KUMBASAR, dün akşam derneğimizi arayarak yüzeyde bir Carettanın olduğunu ve dalamadığını haber verdi.
Derneğimiz dalgıçlarından Mustafa IRKAŞ’ın Dalgıç 2 teknesiyle olay mahalline giderek, carettayı izlemeye aldık. Birkaç gün önce ağlardan kurtarılan Carettadan daha küçük olan kaplumbağanın suya dalamadığını görünce, tekneye alarak sağlık kontrollerini yaptık.
Görünürde hiçbir yara ve kaza izine rastlamadığımız Kibar adını verdiğimiz Carettayla ilgili, Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) müdürü Pamukkale Üniversitesi’nden Doç. Dr. Yakup KASKA’dan bilgi alışverişi yaptık.
Deniz trafiğinin yoğun olduğu körfezde bir kazaya meydan vermemek için, Kibar’ı sığ sulu bir havuzda kontrole aldık.
Zaman zaman paragat iğnelerine takılan Carettaların boğazlarına olta battığı için, ağız içi kontrollerini yaptık.
Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün dağıtmış olduğu Aydın bölgesi markalarından birisini, Kibar’ın ayağına taktık.
1 gece havuzda kalan Kibar’ın, sabah sağlıklı olduğunu görünce tekrar Kuşadası Körfezi’ne götürdük.
Sualtındaki hareketlerini gözlemek için EKODOSD dalgıçlarından Ahmet AZBAZDAR ve Cumhur GEDİKOĞLU’nu denize indirdik.
Bir süre su üstünde giden Kibar, doğal yaşam alanı olan derinlere daldı.
Daha sonra su üstüne çıkarak nefes aldı ve tekrar derine dalarak 17 metreye kadar indi.
Bir gün öncesine göre daha sağlıklı görülen Kibar’ın nefes almak için su yüzeyine çıkarken bir tekneye çarparak, bir süre dengesini kaybettiğini tahmin ediyoruz.
Bize güler gibi poz veren Kibar, Kuşadası Körfezi’nin derin sularında kayboldu gitti.
Beslenmek için Kuşadası Körfezi’ne gelen ve yoğun olarak görülen Caretta carettalar için, Ege ve Akdeniz’de bulunan üreme alanlarında birçok üniversite çalışmalar yürütmektedir. Büyük emek isteyen bu çalışmalar özellikle geceleri devam etmekte, Carettaların üremelerini ve yumurtadan çıkan yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaşmalarını sağlamak için, bilim insanları ve öğrenciler özveriyle çalışmaktadır.
Ancak bu sevimli deniz canlılarının sadece yuvalarının korunarak, geleceklerinin güvence altına alınması yeterli olmamaktadır. Özellikle genç ve yetişkin bireylerin deniz trafiğinde, ağlarda, paragat oltalarında ve denizlere atılan naylonlar nedeniyle, yaşadıkları kazalar sonucu birçok caretta yaşamını yitirmekte ve ölmektedir. Bu yaştaki bir Carettanın kurtarılması, bin yumurtanın 30 yıl korunması anlamına gelmektedir.
Kuşadalı balıkçılar ve deniz insanlarıyla oluşturduğumuz bilgi ve kurtarma ağı sayesinde birçok carettanın yaşamı kurtarılmaktadır. Deniz kaplumbağalarının ölü ya da yaralı olarak bulunmasında ve derneğimize haber verilmesinde başta Kuşadalı balıkçıların ve duyarlı insanların önemli katkıları olmaktadır. Deniz trafiğinde çok dikkat edilmesi, suya naylon vb. atıkların atılmaması, ağlara ya da paragata dolanan Carettalar için haber verilmesi, bu canlıların geleceğini olumlu yönde etkileyecektir. Bizde bu haber ve kurtarma ağını bölgemizde oluşturmaya gayret gösteriyoruz.