Kuşadası açıklarında avlanan Algın isimli balıkçı teknesinin ağlarına iri bir Caretta caretta (İribaş deniz kaplumbağası) takılır. Gece saat 01.30 sularında ağlarını toplayan balıkçı teknesinin kaptanı Tezcan ALGIN, ağlara dolanan carettanın ölmemesi için su yüzeyinde tutarken, derneğimizi arayarak haber verir.
Olay yerine giden ekibimiz, tayfaların yardımıyla Carettayı ağlardan kurtarırlar.
Ekibimiz tarafından Caretta carettanın yarasının olup-olmadığı kontrol edildiğinde herhangi bir yarasının olmadığı görülür. Carettanın üzerindeki parazitler temizlenir. Kayıt altına alınması için ölçümleri yapılarak, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yaptırmış olduğu marka takılır. Deniz kıyısından kontrollü bir şekilde, tekrar doğal yaşam alanına bırakılır.
Derneğimiz EKODOSD’un bölgemizdeki kara ve deniz ekosistemleri üzerindeki çalışmaları devam etmektedir. Bu çalışmalardan birisi de uluslar arası sözleşmelerle koruma altında bulunan Caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağalarıdır. Bu gece kurtarılan Caretta caretta Kuşadası açıklarında bir balıkçı teknesinin ağlarına dolanmış. Kuşadalı balıkçılarıyla oluşturduğumuz bilgi ve kurtarma ağı sayesinde birçok carettanın yaşamı kurtarılmaktadır. Deniz kaplumbağalarının ölü ya da yaralı olarak bulunmasında ve derneğimize haber verilmesinde başta Kuşadalı balıkçıların ve duyarlı insanların önemli katkıları olmaktadır.
Ölü ya da yaralı olarak bulunan Carettaların ölçümleri yapılarak kayıt altına alınmaktadır. Deniz ekosisteminde önemli yeri olan carettanın kurtarılmasında duyarlılık gösteren balıkçı Tezcan ALGIN’a teşekkür ederiz.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Caretta carettaların üreme kumsallarına bıraktıkları 100 adet yumurtadan çıkan yavrularından ancak bir tanesi 50 yaşına ulaşabilmektedir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar.