Latmos (Beşparmak) Dağları’nın kuzeyinde Taşköprü Vadisi’ne bakan bir yükseltide kurulan Güzeltepe köyünde dün bir etkinlik yapıldı.Yapılan etkinliğin mimarı Elif Meşe.
Almanya doğumlu Elif’in ataları bu köyden.Almanya’da Nürnberg’te yaşıyor.
Sağlık hemşiresi olup, sanata çok önem veriyor. Burada Tiyatro, Drama ve Sanat Derneği kurmuş. Yaşadığı kentte ve Almanya’nın birçok yerinde sanat, oyunlar ve duyarlılık projeleri geliştiriyor.
Yaz aylarında geldiği Güzeltepe köyünü çok seviyor. Fırsat buldukça Latmos’un doğal ve kültürel zenginliklerini keşfediyor.
İçindeki sanat aşkından dolayı, Latmos’un en önemli zenginliklerinden biri olan tarih öncesi sanatçılarının çizdiği 8 bin yıllık kaya resimlerine ilgisi çok büyük.
Kendi köyünde yaşayan insanlara bu resimleri tanıtmak için, köyündeki Manastır meydanındaki duvarlara, Karadere Mağarası’nda bulunan dağ tanrılarının resimlerini çizerek farkındalık yaratmış.
Atalarının yattığı köylerinin zirvesinde yer alan Tekke dağındaki mezarları her yıl tatile geldiğinde ziyaret ediyor.
Tekke dağının zirvesinden baktığında Latmos Dağları’nın olağan üstü peyzajının her geçen yıl maden ocakları tarafından bozulduğunu, geri dönülmez biçimde tahrip edildiğini görünce “Bir şey yapmalı…” deyip, kolları sıvadı…
Öncelikle kendi köyünde yaşayan ve bu köyden olup farklı memleketlerde oturan hemşerilerini, doğaya duyarlı, çevreye saygılı dernek ve platformları biraraya getirerek köyünde bir farkındalık etkinliği düzenledi.
Bu etkinliği niçin yaptıklarını, yaşamış oldukları ve geleneksel biçimde sürdürdükleri hayatın önümüzdeki yıllarda olumsuz olarak nasıl değişeceğini anlattı.
Güzeltepe köylüleri de yaşamış oldukları coğrafyaya sahip çıkacaklarını, diğer köylerle de işbirliği yapacaklarını söylediler.
Etkinliğin konukları Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Dr. Varol Aydın, turist rehberi Cengiz Serbes, arkeolog Selahattin Aydın, Çavdar Eski Muhtarı İhsan Garagöz, AYÇEP başkanı Mehmet Vergili, EKODOSD başkanı Bahattin Sürücü yapılan etkinliğe katkı sundular ve her zaman destek vereceklerini bildirdiler.
Çello sanatçısı Barış Güvenenler’in müzik dinletisi etkinliğe katılanların büyük beğenisini kazandı.
Elif Meşe, köyünü ve bölgenin doğal ve kültürel kaynak değerlerini yurt dışında tanıtmak için Almanya’da yeni projeler geliştirecek. Hedefi Latmos’un kapılarını dünyaya açmak…
En önemli geçim kaynağı zeytincilik olan Güzeltepeliler, maden tozları yüzünden ağaçları büyük zarar görmekte, kendi sağlıkları tehlike altına girmektedir.
Köyün içinde Yağderesi’nde bulunan ayakyağının yapıldığı zeytinyağı işlikleri, teknolojinin gelişimiyle birlikte kullanılmasa da, bir dönemin kültürünü yansıtan çok güzel örnek olarak durmaktadır.
Köyün doğu yakasında Taşköprü Vadisine inen zeytinliklerin içi antik dönemde zeytinyağı çıkarmak için kullanılan taş düzenek ve kaya mezarlarıyla dolu. Bu da bölgedeki zeytinciliğin ne kadar eskiye dayandığını net bir şekilde göstermektedir. Bölgedeki maden faaliyetleri antik dönemden günümüze devam eden zeytincilik kültürünü bitirecektir.
Neolitik Dönemde yaşayan insanlara ait bir mağaranın bulunması, hemen karşısındaki kayalıklarda 8 bin yıl önceye ait resimlerin olması, antik zeytinyağ işlikleri ve Herakleia’dan gelen antik döşeme yolun buradan geçmesi, bölgenin adeta bir açık hava müzesi niteliğinde kültür varlıklarıyla dolu bir yer olduğunu göstermektedir.
Bu bölgede geleneksel yaşamı bozan, zeytinciliği, hayvancılığı, arıcılığı olumsuz etkileyen, doğal peyzajı tamamen geri dönülmez biçimde tahrip eden, kültür varlıklarını zarar veren ve insan sağlığını tehlike altına sokan maden faaliyetleri durdurulmalıdır.
Bu bölgede geleneksel bir şekilde tarım faaliyetleri devam etmeli aynı zamanda bölge insanının ekonomisini katkı yapacak ve sosyal gelişimine olumlu etkileyecek ekoturizm faaliyetlerinin geliştirecek projeler desteklenmelidir.
EKODOSD/KUŞADASI