Kuşadası kumsallarına bayramın ilk günü yuva yaparak yumurtalarını bırakan Caretta caretta iribaşlı deniz kaplumbağasından sonra, dün akşam da mutlu bir haber geldi.
Kuşadası Söke Sahil Sitesi plajında aileleriyle birlikte deniz kıyısında oturan Recep Özzade ve Fuat Ardalı denizden birşeyin çıktığını, önce köpek sandıklarını ancak yaklaştıklarında bunun bir deniz kaplumbağası olduklarını görerek, EKODOSD’a bilgi verdiler.
EKODOSD geldiğinde kaplumbağanın yumurtalarını bırakmış olduğu ve yuvayı kapattığı görüldü.
Kaplumbağanın ölçüleri alındıktan sonra denize ulaşması sağlandı.
Yuva yeri kontrol edildikten sonra işaretlenerek geçici bir koruma çitiyle çevrildi.
Sabah Kuşadası Belediyesi tarafından yapılan tel çitler hazırlanıp yuva alanı koruma altına alındı.
Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Söke Şefi Erdinç Kutsal’la birlikte yuva alanı koruma çitiyle çevrilerek, uyarı ve bilgilendirme posterleri asıldı.
Aydın bölgesi Türkiye’de deniz kaplumbağaları yuvalama alanları dışında olmasına rağmen son yıllarda Kuşadası ve Didim kumsallarına C.caretta türü deniz kaplumbağaları yuva yaparak, yumurtalarını bırakmaktadır.
Gece kumsala C.carettaların çıktığı görüldüğünde, kaplumbağaya ışık tutulmadan, yanına yaklaşılmadan uzaktan izleme yapılmalı ve telefonla bilgi verilmelidir. Kaplumbağanın yumurtalarını bıraktığı alan gözlenmeli ve denize gittikten sonra bir işaret konulmalıdır.
Kıyılarında Akdeniz Foklarının ve Yunusların dolaştığı Kuşadası Körfezi, denizel biyoçeşitlilik açısından zengin olup, nadir türlere ev sahipliği yapmaktadır.
Bu türlerden birisi de, C.caretta türü iribaşlı deniz kaplumbağalarıdır.
Bu sevimli canlıların korunması ve üreme alanları olan kumsalların temiz tutulması çok önemlidir.
Özellikle bu canlıları tehdit eden plastik poşetler denize ulaştığında, bunları deniz anası sanarak yutan C.carettalar ne yazık ki yaşamlarını yitirmektedir.
Denize ulaşan plastik poşetler toplanmalı, atanlar uyarılmalıdır.
EKODOSD/KUŞADASI