Kuşadası Yavansu sahilinde avlanan amatör balıkçılar denizde hareketsiz duran ve kaplumbağaya benzeyen iri bir cisim gördüklerini söyleyerek, derneğimiz EKODOSD’u aradılar.
Olay yerine gittiğimizde denizde hareketsiz duran cismin, Caretta caretta (İribaş deniz kaplumbağası) olduğunu gördük.
Caretta caretta’nın kontrollerini ve ölçümlerini yapmak için karaya çıkardık.
Üzerinde dolanmış misinalar ve oltalar bulunan Caretta caretta’nın, paragata takıldığını sanmaktayız.
Misinaya dolandıktan sonra kurtulmak için mücadele ettiğini, sol ön bacağını bu sırada kopardığını ve boğularak öldüğünü tahmin etmekteyiz.
Bölgemizde ölü ya da yaralı olarak birçok deniz kaplumbağasıyla karşılaşmaktayız. Bu canlılar kıyılarımıza beslenmek amacıyla geliyorlar. Deniz kaplumbağalarının korunması yönünde farkındalık yaratarak, bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Deniz ekosistemi için çok önemli olan bu canlıların korunması için özellikle Kuşadalı balıkçılarla yoğun bir işbirliğimiz var. Kuşadalı balıkçıların duyarlı davranışları sayesinde birçok deniz kaplumbağasını kurtardık. Bulduğumuz tüm ölü yaralı Carettaların kayıtlarını yapmaktayız. Deniz kaplumbağası uzmanı bilim insanlarıyla da paylaşıyoruz. Ne yazık ki bazen böyle üzücü olaylarla da karşılaşmaktayız. Deniz ekosistemi için çok önemli olan Carettaların mutlaka korunması gerekir. Bu konuda herkesin duyarlılık göstermesi ve özellikle deniz adamlarının Carettalara sahip çıkmaları gerekir.
Caretta caretta (İRİBAŞ DENİZ KAPLUMBAĞASI)
Caretta Caretta iribaş deniz kaplumbağaları denizlerde yaşar. Yumurtlamak haricinde karaya çıkmazlar. Bacakları yüzmeye yarayacak biçimde kürek biçimini almıştır, Oksijeni havadan almasına rağmen uzun süre su altında kalabilir. Caretta carettaların üreme kumsallarına bıraktıkları 100 adet yumurtadan çıkan yavrularından ancak bir tanesi 50 yaşına ulaşabilmektedir. Bıraktıkları yuvalardan yaklaşık iki ay sonra yavrular çıkar. Bu kuluçka süresince yumurtalar değişik tehditler altındadır. Bu yuvalardan çıkan yavrular (Temmuz-Ekim) ay ışığı veya denizin parıltısı sayesinde denize doğru giderler. Ancak daha kuvvetli başka ışık olursa yanlış yöne giderler. Denize ulaşan yavru karnını içine çekerek depolanan yağlı besin maddesi nedeniyle dalamaz ve iki hafta kadar yüzeyde dolaşır. Bu nedenle bu esnada kuş ve balık gibi parçalayıcıların yemi olurlar. Bu safhaları atlatan yavrular deniz algleri arasında yüzerler ve dolaşırlar, yönlerini de hem bu besin alanlarını tanımalarından hem de manyetik yönelim sayesinde bulurlar.