Bir bölümü Aydın bir bölümü Muğla il sınırları içinde bulunan Beşparmak Dağları, insanoğlunun göçebelikten yerleşik düzene geçmesine koşut olarak gelişmiş, değişen yaşam biçiminin ifadesi olarak yorumlanan ve şimdiye dek tüm kaya resmi sanatı içinde, konu ve resim dili açısından tek olma özelliğine sahip tarih öncesi kaya resimlerini bünyesinde bulundurmaktadır.
1970’li yıllardan bu yana, Latmos Dağının vahşi coğrafyasında köylülerden, çobanlardan ve avcılardan almış olduğu bilgilerle, tarih araştırması yapan aynı zamanda derneğimizin Onursal üyesi olan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından arkeolog Dr. Anneliese Peschlow, burada tarih açıdan birçok bulgulara rastlamıştır.
Latmos kaya resimlerinde çok sayıda insan figürünün çiftler ve gruplar halinde betimlenmesi, araştırmacının yorumuna göre bereketlilik ve ilkbahar törenleri, geçiş ritüelleri veya düğün törenlerini yansıtmaktadır. Batı Anadolu’nun erken dönemlerine ait bu resimler, tüm dünyada örnekleri bulunan kaya resim sanatı içerisinde benzersiz olarak bilinmektedir.
Anadolu’nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerinden biri olma özelliğini kazanan kaya resimleriyle ilgili çalışmalarını sürdüren Dr. Anneliese Pecshlow’u, Beşparmak Dağları’nın güneyinde kalmış olduğu Kapıkırı Köyü’nde ziyaret ettik.
Dr. Peschlow kendi yapmış olduğu çalışmalar konusunda, biz de derneğimizin çalışmaları hakkında bilgi verdik. Doğa ve tarih olarak benzersiz bir coğrafyaya sahip Beşparmak Dağları’ndaki kaya resimlerinin geleceğiyle ilgili sorunları ve çözüm önerilerini konuştuk. Kaya resimlerini olumsuz etkileyecek en önemli tehdidin, bölgede açılan maden ocakları olduğunu, ocakların hem doğal yapıyı tahrip ettiğini, hem de 8000 yıllık kaya resimlerinin geleceğini tehlikeye soktuğu tespitinde fikir birliğine vardık. Bu konudaki çözüm önerilerini birlikte değerlendirdik.
EKODOSD olarak, Beşparmak Dağları’nda bulunan tarih öncesi kaya resimlerinin korunması ve tanıtılması konusunda çalışmalarımızı sürdüreceğimizi bildirdik.
Dr. Anneliese Peschlow-Bindokat KİMDİR;
Berlin’deki Alman Arkeoloji Enstitüsü’nde görevli olan Peschlow, 20 yılı aşkın süredir Latmos projesini yürütmektedir. Bu projenin amacı Türkiye’nin batı kıyısında bulunan dağlık bölgenin(Beşparmak dağları), en erken dönemden Osmanlı’ya kadar olan yerleşim geçmişinin incelenmesidir İlk Kaya resimleri 1994 yılında ortaya çıkmış olup bu resimlerin sayısı günümüzde sürekli artmaktadır. Şimdiye kadar hiç tanınmayan bu benzersiz eserlerin araştırılması, 1998 yılından beri Gerda Henkel Vakfı tarafından desteklenen bağımsız bir proje ile yürütülmektedir. Anneliese Peschlow, Latmos’taki yüzey araştırmalarının dışında Türkiye’de Kilikia ve Bithynia’da ayrıca İtalya’da çalışmıştır.
Dr. Anneliese Peschlow-Bindokat, aynı zamanda
Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Onursal Üyesidir.