Madran Dağı’nın eteklerinde, Yenipazar İlçesi’ne yakın bir yerde bahçesi olan bir çiftçi, ekmiş olduğu ürünleri domuzlara yedirmekten bıkmış. Domuzları silahla vurmak istemediğinden, canlı yakalayıp bahçesinden uzak yere götürmeyi planlayıp, demir bir kafes yaptırmış. Sabah demir kafesin yanına geldiğinde çok şaşırmış. Çünkü kafesin içinde domuz yerine, biri erkek biri dişi 2 adet oklu kirpi görmüş. Oklu kirpilerin hindi gibi kabararak dikenlerini gösterdiğinde, Çiftçi Murat UFAKDERE, EKODOSD üyesi Direcik Muhtarı Emin YİĞİT’ten yardım istemiş.
Derneğimizi arayan muhtar Emin YİĞİT konuyla ilgili bilgi verince, kirpilerin bulunduğu yere gittik.
Oklu kirpiler gece kafesin içine girmişler ve kafesin içine konulan meyveleri yerken hapis kalmışlar. Genelde otçul olan oklu kirpiler, doğal bitkilerin kök ve tomurcuklarıyla beslendiği gibi, yaşam alanlarının daralması nedeniyle tarımsal arazilere de girerek buradaki ürünleri de yemektedir.
Köylerde yaban hayatıyla yapmış olduğumuz bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarının yararlı olduğunu görmekteyiz. Buradaki çiftçi, kendi ürünlerine zarar veren yaban hayvanlarını vurmak yerine, canlı yakalayarak tekrar doğal hayata geri salınması için yöntemler geliştirmiş.
Bölgede yaban hayatına karşı duyarlılığıyla tanınan EKODOSD üyesi Direcik Köyü muhtarı Emin YİĞİT “ Köylülerimizle yaban hayatının, doğal dengenin devam etmesi için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Sağolsun derneğimiz EKODOSD bize bu konuda çok yardımcı oluyor. Bu 2 oklu kirpi kafeste yakalanınca EKODOSD’u aradık. Kuşadası’ndan gelerek, bu canlıları tekrar doğaya bırakmak için götürdüler. Köylüler vahşidir, öldürür gibi yanlış bilinen bir izlenim vardı. Bizler artık bu tabuları yıkıyoruz. Doğayı, insanı, hayvanı kısacası dünyayı seven köylüler olarak yaşamak istiyoruz.”
Oklu kirpileri sıcaklığın çok yoğun olduğu bu günlerde, temel ihtiyaçları olan suyun olduğu bir dere kıyısında doğal yaşam alanına bıraktık. Su kaynaklarının kuruduğu bu sıcak havalarda, özellikle yaban hayatının içindeki canlılar çok zor durumda kalmaktadır. Yaban hayvanlarının yoğun olduğu alanlara küçük gölet çukurları açılarak, sıcak havalarda suyla doldurulması, bu canlıların temel ihtiyaçlarını giderecektir. Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda bu uygulama başarıyla yapılmaktadır.
OKLU KİRPİ ( Hystrix indica)
Kemirici olan oklu kirpiler, memeliler grubundan olup, diğer kirpilerle hiçbir akrabalığı yoktur. Tehlike anında kendilerini savunmak amacıyla oklarını kabartır, kuyruğunu sallar ve bu sırada dikenler birbirine çarptığından hışırtılı bir ses çıkarırlar. Halk arasında vücutlarındaki okları fırlattıkları söylense de, kesinlikle böyle bir şey yoktur. Ancak dikenlerin uçları çok sivri olması nedeniyle battığında, yaraladığı yerde iltihaplanmalara yol açar. Bölgemizdeki yayılış alanları genellikle Beşparmak Dağları ve Milli Park olmasına rağmen, son yıllarda Madran Dağı eteklerinde olduğu gibi, tarım arazilerine yakın alanlarda görülmeye başlamıştır. Tarımsal ilaçlar, yaşam alanlarının tahribi nesillerinin azalmasına yol açmaktadır.