Uluslar arası önemli kuş alanları listesinde önemli bir yere sahip olan Bafa Gölü, yüzlerce kuş türüne beslenme ve barınma imkanı sağlamakta ve dünya çapında nesli tehlike altında olan türleri bünyesinde barındırmaktadır.
Bafa Gölü’nün kuzeyindeki Beşparmak Dağları’nın yamaçları, bakir ve vahşi bir tabiat sergilemektedir. Bölgede insan izinin az olması yaban yaşamının zenginleşmesine olumlu katkı yapmaktadır.
Beslenmesini genellikle Bafa Gölü’nden sağlayan, barınmasını ise Beşparmak Dağları’nın vahşi coğrafyasında yapan önemli bir yırtıcı türü bu kıyılarda yaşamaktadır.
Bilimsel adı "Haliaeetus albicilla"olan Akkuyruklu Kartalın, Bafa Gölü kıyılarında 15-20 yıl öncesine kadar birkaç bireyinin görüldüğü ve erişkin bir bireyin zehirlenerek öldüğü bilinmekteydi. Son yıllarda yaban hayatındaki birçok hayvana zehir atılmasından dolayı, leşlerle de beslenen bu yırtıcının yaşamı tehlike altına girmiştir.
Bafa Gölü kıyılarında neslinin bittiği söylenen Akkuyruklu Kartalı görüntülemeyi başardık.
Akkuyruklu Kartalın Bafa Gölü kıyılarında görülmesi çok önemli olduğu düşünüyoruz. Önemli olan onun yaşam ve beslenme alanlarının korunmasıdır.
Çok nadir görülen ve bölgede bittiği söylenen bu yırtıcının neslinin devam ettirilmesi için, özellikle yöre insanlarının, balıkçıların, avcıların hassasiyet göstermeleri ve duyarlı olmaları gerekir.
Asıl önemli olan da yöre insanlarının, balıkçıların, turizmcilerin, göl ekosisteminin geleceği için ve nesli tehlikede altındaki bu yırtıcıların beslenme alanı olan Bafa Gölü’ndeki kirlenmenin durdurulmasıdır.
Kirlenmenin durdurulması için de Büyük Menderes Nehri’nin sularının temiz aktığı günlerin geri gelmesidir.
Suların temiz akması da Uşak, Denizli ve Aydın bölgesindeki endüstriyel ve evsel atıkların arıtmalarının bir an önce faaliyete geçmesiyle olacaktır. Her geçen yıl gölün aleyhine olmaktadır. Bir gün bu göl yaşanmaz duruma gelebilir. Göl kıyısından Bodrum’a gidenler, o kokuyu duymamak için maske takmak zorunda kalabilir.
Bafa binlerce yıl doğal hayata, insanlığa hep zenginlik vermiş. Doğasıyla, tarihiyle, kuşlarıyla, balıklarıyla…
Bu zenginliği mahvedenlerin, Bafa’ya yaptıkları kötülüğün bedelini ödemeleri gerekir.
Bir şeyler yapılmazsa durum vahim, bir şeyler yapmalı…
AKKUYRUKLU KARTAL"Haliaeetus albicilla"
Çok iri bir kartal türüdür. Deniz ve nehir kenarlarında, büyük göl kıyılarındaki ormanlık alanlarda yuva yapar. İngiltere’de soyunun tükendiği ve neslini devam ettirme çalışmalarının sonuçsuz kaldığı bilinmektedir. Genellikle balık ve su kuşları ile beslenirler. Doğada ölmüş hayvan leşleri de yerler. Akkuyruklu kartallar tek eşlidirler ve eşi ölünceye kadar eş değiştirmezler. Kuyruğu kısa ve kama şeklinde olup beyazdır. Gagası ve burun çevresi açık sarı renktedir. Akkuyruklu kartalın ötüşü gür ve tekrarlıdır.