Aydın İlinin en önemli sulak alanından biri olan, Söke ‘ye bağlı Yeşilköy ve Avşar köyleri arasında bulunan Azap Gölü, geçtiğimiz yıl ulusal Öneme Sahip Sulak Alan ilan edilmiş ve Yönetim Planı yapılmıştı.Yapılan son toplantıda da Azap Gölü’nün kara avcılığına kapatılması, toplantıya katılan tüm kurumların ve sivil toplum örgütlerinin oybirliğiyle kabul edilmiş sadece avcılık kulüpleri ret etmişti.
Geçtiğimiz günlerde bir yerel basında avcılık kulüpleri tarafından; toplantıda EKODOSD tarafından gösterilen kuşların Azap Gölü’nde bulunmadığı haberi yayımlanmıştı.Azap Gölü’nün Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan ilan edilmesindeki en önemli unsurlardan birisi buradaki zengin kuş varlığıdır.Göldeki en önemli kuş türlerinin başında, nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan Tepeli Pelikanlar (Pelacanus crispus) gelmektedir. Pelikanların önemli beslenme ve dinlenme alanını oluşturmaktadır. (Pelikanların bir yararı da gölde baskın tür haline gelen İsrail Sazanlarını doğal olarak temizleyen bir kuş türüdür.) Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Tepeli Pelikan Tür Koruma ve Eylem Planı kapsamında, Azap Gölü’nde 2020 yılında dinlenme platformlarının yapılması planlamalara alınmıştır.
Azap Gölü; Avşar ve Yeşilköy’de bulunan leyleklerin doğal beslenme alanını oluşturmaktadır. Akkuyruklu Kartal, Turna, Bahri, Çeltikçi Kuşu, Sakar Meke, Akbalıkçıl, Gece Balıkçılı, Gri Balıkçıl, Elmabaş Patka, Angıt, keklik gibi birçok kuşa beslenme, barınma ve üreme imkanı sağlamaktadır.Tüm bu kuşlar toplumun ortak değerleridir. Azap Gölü de bizlere kalan doğal bir mirastır. Bu doğal mirası gelecek kuşaklara ulaştırmak duyarlı olan herkesin görevi olmalıdır.
Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Azap Gölü’nün Yönetim Planı çerçevesinde ekoturizm faaliyetlerinin yaygınlaşması için çalışmalarını sürdürmektedir.Sürdürülebilir bir şekilde yapılacak ekoturizm faaliyetleri başta Yeşilköy ve Avşar köylerinin yararına olacak, Aydın turizmine de olumlu katkı yapacaktır.
Tarihsel geçmişi, coğrafik yapısı, zengin biyolojik çeşitliliği, etrafında geleneksel yaşamını sürdüren köyleri ve Latmos’a uzanan yollarıyla ekoturizm için önemli fırsatlar sunan Azap Gölü’nün korunması ve kuşlarının özgür uçması için hepimize sorumluk düşmektedir.
Azap Gölü’nün Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olmasında önemli katkı yapan Aydın Valiliği başta olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar ve tüm kurumlar, Avşar ve Yeşilköy Muhtarlıkları ve Azap Gölü Suürünleri Başkanlığı’na teşekkür ederiz. Her av mevsiminde adeta savaş alanına dönen Azap Gölü’nde, kuşlar artık özgür uçacak.