Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ziyaretçi akınına uğruyor. Yaz aylarında buraya gelen ziyaretçilerin neredeyse tamamı Milli Parkın 4 koyuna dağılarak, yüzmekte, piknik yapmakta ve ağaçların gölgesinde oturmaktadır.Halbuki milli parkın içinde belirtilen kurallar çerçevesinde yapılabilecek başka faaliyetlerde bulunmaktadır. Trekking, kuş gözlemi, foto safari ve botanik turları bunlardan bazılarıdır.
Milli Parkın en önemli değerlerinden birisi de bitki çeşitliliğidir. Akdeniz’den, Kafkasya’ya kadar olan bitki türlerine ve birçok endemik türe ev sahipliği yapan Milli Parkın içinde, nadir ağaç toplulukları bulunmakta ve enteresan görüntülere sahne olan bazı ağaçlara da rastlanmaktadır.Olukludere Kanyonu’nda tespit ettiğimiz bir çınarın, bir defneyle birlikte yaşamayı seçtiğini gördük. Çok fazla rastlanmayan bu durum Çınarla, Defnenin birlikte kardeşcesine yaşamasına olanak sağlamış.
Doğanın içinde birlikte yaşamanın en güzel örneklerinden birinin göstergesi olan Çınarla, Defne, birbirlerine öylesine kaynaşmışlar ki, Defne sanki Çınarın kırılan kolunun yerine geçerek ona destek sağlamış. Çınarda hemen altından geçen dereden aldığı suyu ve mineralleri Defneye aktararak onun yaşamasını devam ettirmiş.
Ağaçlar konusunda uzman olan üyemiz Prof. Dr. Hüseyin Cahit ŞAT hocamızla, ağaçların ilginç birlikteliğini yerinde inceledik.
Prof. Dr. Hüseyin Cahit ŞAT “ Kanyondaki bu ana ağaç; Batı Çınarı (Platanus occıdentalis, L.)’dır. Çınar ağacının gövdesi, toprak seviyesinden takriben 1 mt. Yüksekte, 2 adet ana dala ayrılarak yaşamını, bu şekilde bir süre sürdürmüştür. Zamanla dış faktörler nedeniyle ağaç dallarından bir tanesi çürüyerek kırılmış ve dal içinde adeta saksıya benzer bir oyuk oluşmuştur. Zamanla bu oyuk içerisine yine dış etkenlerle organik maddeler ve toprak dolmuştur.
Sonra da yörede doğal olarak yer alan Defne (Lauris nobilis) ağacı tohumu bu oyuk içine gelerek, çimlenmiş ve Defne fidesi oluşmuştur. Defne fidesinin bu çınar ağacı kovuğunda beslenip gelişebilmesi için; Çınar ağacı topraktaki vitamin ve mineral maddelerinin suda eriği halinde kökleriyle yapraklarına, gövde kabuğunun hemen altındaki iletim demetlerine pompaladığı özsudan kısmen yararlanmış, kısmen de Çınar ağacı kovuğu içindeki organik madde ve topraktan faydalanmıştır.
Bu şekilde yaşamını sürdüregelen Defne ağacı, takribi olarak 25-30 yaşlarında gözükmektedir. Böylece yaşlı bir ağaç; diğer başka bir tür ağacın doğup gelişmesine yardımcı olmuştur.Burada, doğada ender rastlanan değişik bir yaşam durumu sergilenmektedir. Bu nedenle gözleyip, açıklamaya çalıştığımız bu olay, özel bir doğa (Botanik) olayı olarak benimsenmelidir.” Dedi.
Milli Parkın Olukludere Kanyonu’nda bulunan ve birlikte yaşamanın güzel bir örneğini sunan bu ağaçları, özellikle aileler çocuklarına göstermeleri, buradaki diğer bitki ve ağaç türlerini tanıtmaları, yarının büyükleri olacak çocuklar açısından çok önemlidir.
Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü’ne birlikte yaşayan ağaçlarla ilgili bir tanıtım ve bilgilendirme tabelasının konulması için öneri götüreceğiz.