Turizmin başlamasıyla birlikte hemen her kıyı kentinde, plansız ve kontrolsüz büyümelerle kıyısal alandaki hassas ekosistemler ne yazık ki tahribata uğramıştır.Günümüze kadar çok iyi korunarak gelen Dilek Yarımadası Milli Parkı başta olmak üzere, koruma statüsü olmasa da şimdilik oldukça iyi durumda olan Samson Dağları ve Kuşadası’nın kent içinde kalabilmiş doğal alanları özellikle bitki çeşitliliğinin en güzel örneklerini sunmaktadır.
Kuşadası kıyılarında doğal kalan arazilerde, sitelerin dokunulmamış parsellerinde, makiliklerde ve zeytinliklerin altında tüm bu zenginlikleri görmek mümkündür.Bitki çeşitliliğinin içinde aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkiler olarak bilinen Kekikler, Adaçayları, Karabaş ve Kantaron otları gibi çok sayıda yararlı bitki türleri de bulunmaktadır.Genellikle yerel pazarlarda köylerde yaşayan yöre insanları tarafından toplanarak, Pazar tezgahlarında satılan tıbbi bitkilerden en çok ilgi görenlerinden biri Binbirdelik de denilen Kantaron otlarıdır.
Demlenerek içilen psikolojik olarak rahatlama sağlayan, gastrit ve ülsere karşı kullanılan ve birçok yararı bulunan bu bitkiden, yerelde zeytinyağı içerisinde bekletilerek elde edilen ekstrakt, kesik ve yanık gibi dış yaraların iyileştirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Dünyada 200 milyar dolara yaklaşan bir sektör haline gelen tıbbi ve aromatik bitkiler, doğru projelerle yerel insanlara da önemli ekonomik katkısı olabilir. Köylerde yöre insanları tarafından az da olsa kendi imkanlarıyla gerek hijyen, gerek ambalaj eksikleriyle tıbbi ve aromatik bitkilerden ürün elde edilmektedir. Aslında Yerel Yönetimlerin öncülüğünde yapılacak doğru projelerle, hemen her köyde açılan kooperatifler aracılığıyla tıbbi ve aromatik bitkilerden üretilecek ürünler, yöre insanlarının ekonomisine önemli katkısı olacaktır.
Tarımı yapılan çok sayıda tıbbi ve aromatik bitkilerin içinde, Kantaron bitkisi doğadan toplanmaktadır.Kuşadası’nda kent içinde tahribata uğramamış kıyı kesimlerinde görülen Sarı Kantaron (Hypericum empetrifolium), köylere doğru uzanan arazilerde görülürken, kentin içinde kalmış zeytinliklerin altında Kırmızı Kantaronlar (Centarium erytrea) yoğun bir şekilde görülmektedir.
Dünyanın tüm ülkelerinde korona virüs salgını süresince görülmüştür ki; doğa çok önemlidir. Doğayı tahrip etmeden, onunla barışık bir şekilde, koruma-kullanma dengesine dikkat ederek bir yaşam sürdürülürse, doğa insanlığa tüm güzelliklerini cömert bir şekilde vermektedir.
Turizm çeşitlendirmeleri içinde botanik turizmi dünyada yaygın bir şekilde yapılan bir turizm türüdür. Kuşadası’nın, Türkiye’nin önemli turizm kentlerinden biri olması, çevresinde hatta kent içinde bile endemik ve nadir bitki örneklerinin görülmesi botanik turizmi açısından önemli bir avantajdır.