Geçmiş uygarlıklardan miras kalan çok sayıda antik kentlere ve kültür varlıklarına sahip olan Aydın, aynı zamanda biyolojik çeşitlilik açısından da zengin türlere ev sahipliği yapmaktadır.Aydın’ın Kuyucak ilçesi’ne yakın eskiden Belediyelik olan ancak günümüzde mahalle haline gelen Yamalak’ta oturanlar biliyor mudur bilinmez ama şu anda Aydın ilinde en fazla leyleğin bulunduğu yer durumundadır. 28 Yuva, 56 leylekle liderliği elinde bulunduran Yamalak’ın başka bir özelliği de bulunmaktadır.
Gribalıkçıl kuşlarının, Aydın Yenipazar’a bağlı Direcik ve Donduran köylerinden sonra, yerleşim yerlerinde üreme yapan 3. Kolonisi Yamalak’ta oluşmuş.
Bucak eşrafından bir ağanın olduğu söylenen köyün içindeki eski bir konak yıllar önce terkedilmiş. Oturanlar burayı terk etmiş ancak konakta hem yaz hem de kış aylarında yoğun bir hareketlilik var. Konağın bahçesinde 10 tane yüksek çam ağacı bulunuyor. Eski yıllarda bu ağaçlara leylekler gelip yuva yaparmış. Ancak bu durum sonradan değişime uğramış. Konağın konukları birden değişmiş. Leylekler henüz gelmeden Gribalıkçıl kuşları burayı çok beğenmiş. Çünkü etrafta su ve besin bol. Hemen buraya yuvalarını yapmışlar.
Bahar gelince leyleklerde gelmeye başlamış. Bakmışlar ki yuvaların sahipleri değişmiş, onlarda elektrik direklerine yuva yapmışlar.Yalnız iki çift leylek, ağacın kuruyan kesimlerine yuva yapacak alan keşfetmiş. Yaklaşık 50 çift Gri balıkçıl, 2 çift leylek ve çok sayıda serçe ağanın eski konağında barışık bir şekilde yaşıyor ve burada insan kendini doğada olduğunu hissediyor, kuşların birbirine karışan sesleriyle huzur buluyor.Geride kalan 26 çift leylek köyün muhtelif yerlerine dağılarak üremelerini gerçekleştirmiş, yavrularını büyütmeye çalışıyorlar.Yamalak’lıların belgesel seyretmeye ihtiyaçları yok. Belgesellere konu olan canlıların hepsi burada.
Ancak birlikte yaşadıkları zenginlikler ve güzelliklerle ilgili farkındalık yaratacak doğru projelere ihtiyaç var. Öncelikle bu canlıların beslenme alanlarının korunmasını sağlamak, aynı zamanda burada yapılacak tanıtımlar sayesinde yöre insanlarına da katkı sunacak projeler için ilgili kurumlarla görüşmeler yapacağız.
GRİBALIKÇIL (Ardea cinerea)
Büyük, soluk renkli olan gribalıkçılların kalın ve kama şeklinde gagaları ve dik durduklarında genellikle geriye çektikleri kambur ve uzun boyunları vardır. Erişkinler lekesiz soluk gri, beyaz ve gri-siyahtırlar. Siyah sürmesinin kestiği beyaz başı ve başının her iki yanında küçük süs tüyleri vardır. Boynu ve göğsü beyaz, boynunun ön alt tarafı siyah benekli, böğrü siyahtır. Ergeni daha gri, daha mat ve başı soluk gridir. Gagası yeşile çalan sarıdır ve ilkbaharda pembe ya da turuncuya döner. Çok yavaş uçar ve uçarken kanatlarını aşağı doğru büker, başını geriye doğru çeker ve bacaklarını arkaya uzatır. Ağaç tepelerinde kolonileşip çalı çırpıdan yapmış oldukları büyük yuvalarına doğru alçalılarken daha akrobatiktirler. Beslenmesi yengeçlerden, yumuşakçalardan, kabuklulardan, yüzen böceklerden, yılanlardan, küçük kemirgenlerden, küçük kuşlardan ve bitkilerden olduğu gibi, ağırlıklı olarak balık ve küçük yılan balığından oluşur.