Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Tendü Hilal GÖKTUĞ oldu.Batı Anadolu’da ki en bakir ve adeta bir açık hava müzesi niteliğinde bir doğa alanı olan Latmos (Beşparmak) Dağları’yla ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
“LATMOS GEZEGENİNE YOLCULUK” isimli sunumda, alanın doğal ve kültürel kaynak değerlerini, zengin biyolojik çeşitliliğini, yaban hayatını, yöre insanlarının g
eleneksel yaşamlarını ve tehditlerini çarpıcı bir şekilde görseller üzerinden anlattı.Latmos’ta ekoturizm potansiyelinin belirlenmesi projesi hakkında bilgi verdi.
Latmos’un bütüncül bir şekilde korunması için mutlaka Milli Park yapılması gerektiğini söyledi. Burada koruma-kullanma dengesi gözetilerek yapılacak ekoturizm faaliyetlerinin yöre insanlarının ekonomisine ve ülkemizin tanıtımına önemli katkısı olacağını belirtti.
Latmos’la benzerlik taşıyan Batı Amerika’daki Colorado Platosunun ortasında Doğu Utah’da geniş bir alanı kapsayan Arches Milli Parkı’ndan örnekler verdi. Buradaki milli parkın özelliklerini görseller üzerinden anlattı. Plato üzerindeki birçok alanın Milli Park yapıldığını, milyonlarca yıllık jeolojik oluşumların ve antik dönemlerde bölgeye yerleşen ve tarımla geçinen yerlilerin mağaralara çizmiş oldukları kaya resimlerinin milyonlarca turisti buraya çektiğini, gelen turistin alana ancak belirli kurallar çerçevesinde ziyaret edebildiğini yani koruyarak kullanıldığını söyledi.
Doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından Arches’ten çok daha fazla zenginliklere sahip olan Latmos’un, kültürel varlıkların olduğu yerler haricinde hiçbir koruma statüsü bulunmadığını, bu durumun alanın bütüncül korunmasında sıkıntılara neden olacağını belirtti. Özellikle maden ocaklarının gelecekte alanda yapılacak ekoturizm faaliyetlerini engelleyeceğini, bu şekilde gittiği takdirde Latmos’un doğal peyzajında geri dönülmez tahribatlar yaşanacağını, olağanüstü özelliklere sahip alanın mutlak korunması için Milli Park yapılmasının en doğru karar olacağını söyledi.
8000 yıl önce kaya sığınaklarına mutluluğun resmini çizen insanların yaşadığı Latmos’da, gelecek kuşaklarında mutlu olabileceği bir ortamın yaratılması için tüm kurumlara, kuruluşlara, sivil toplum örgütlerine görev düşüyor.
Yapılan sunumdan sonra Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ’a, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet Uzuner tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.