Derneğimiz EKODOSD, GEF Küçük Destek Programı (SGP)’den almış olduğu destekle, “Kuşadası Makiliklerinin ve Yaban Hayatının Korunması için Köylerde Eko Turizmin Yaygınlaşması” konulu projesi kapsamında, Kuşadası köylerinde üretici ve işletmeci kadınlarla birlikte, örnek uygulamaların yapıldığı bir alan gezisi için Aydin ili, Koçarlı ilçesine bağlı Çakırbeyli köy pazarına gidildi.
Alan gezisine, Kuşadası Kirazlı, Soğucak ve Yaylaköy’den üretici ve işletmeci kadınlar, KUŞAKK Kadın Kooperatifi temsilcisi Münire KALKIM, Proje yürütücüsü Yeşim CİNBAŞ, asistan Merve YAVAŞ ve danışman hoca Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden Doç. Dr. H. Kutay AYTUĞ katıldı.
Aracıların olmadığı, üretici ve tüketicilerin doğrudan bir araya gelerek ürünlerini sattığı pazarda, incelemeler yapıldı. Kuşadası köylerinden gelen üretici kadınlar, pazardaki kadınlarla görüşerek, bilgi alışverişinde bulundular. Aynı ürünlerden kendilerinde de olmasına rağmen, pazardaki kadınlara katkı yapmak için alışveriş yaptılar.
Ekoturizmin sadece pazarla sınırlı olmadığını, bu tür pazarların yapıldığı yerlerde ve çevresindeki doğal ve kültürel zenginliklerin çok önemli olduğunu, bu değerlerin korunarak kullanılması halinde üreticilere de olumlu yansıyacağı belirtildi.Etkinlik kapsamında Koçarlı’nın önemli tarihi zenginliklerinden olan Cihanoğlu Kulesi ve Cihanzade Mustafa Camisi ziyaret edildi. Türk Barok mimarisinin öncülüğünü yapan, gözetleme ve savunma amaçlı görkemli yapısıyla Cihanoğlu Kulesi çok ilgi çekti.
Barok süsleme sanatı ile süslenen ve işlenen ve aynı zamanda duvarlarında değişik konuları tasvir eden kompozisyonların yer aldığı cami hayranlık uyandırdı.
Koçarlı’nın meşhur tahin helvacısından hediyelik helvalar ve tahin-pekmezler alındı, daha sonra da tahinle yapılan pideler yenildi.
Gayet verimli bir ekoturizm alan gezisi oldu. Gezdikleri köy pazarında diğer kadınlarla deneyimler paylaşıldı, gelecekte kendilerinin neler yapması gerektiği, yaratacakları yenilikler, pazar haricinde kendi bölgelerindeki doğal ve kültürel zenginliklerin korunması için planlar yapılmaya başlandı.
Gezdikten sonra, gastronominin de çok önemli olduğunu düşündüklerini, pazarda gezerken kendilerinin de bir şeyler yemek ihtiyacı hissettiklerini, bu nedenle köylerinde unutulmaya yüz tutan geleneksel yemekleri tekrar hayata geçirmek ve bu yemek kültürlerini yaşatmak, gençlere de öğretmek istediklerini belirttiler.
Projenin hedefinde bulunan; birlikte hazırlanan sürdürülebilir bir planlama yaklaşımı ile doğal değerlerin, kırsal alanların, yeşil dokunun korunması ve koruma kullanma dengesi gözetilerek ekoturizmin yaygınlaştırılması, Kuşadası köylerinde üreticilerin ekonomisine önemli katkısı olacaktır. Bundan gelir elde eden üreticiler çevrelerindeki doğaya daha korumacı bir şekilde sahip çıkacaklardır.