Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu İzmir Bakırçay Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağrı ERYILMAZ oldu.ERYILMAZ, ilgiyle izlenen “Türkiye’de Çevreciliğin Dönüşümü” başlıklı konulu sunumunda, 1980’lerle birlikte gelişen ve çeşitlenen çevreci hareketin 2000’lerden sonra geçirdiği iki yönlü değişimi çarpıcı bir şekilde anlattı.
Merkezi ve ulusal ölçekteki çevreci STK’ların, uzman kadroları ve yürüttükleri projelerle profesyonelleştiğini belirtti.Diğer yandan gönüllü üyelerin katılımına dayanan, protestolar düzenleyen yerel çevreci grupların etkin olduğunu söyledi.Çevreciliğin gelişimiyle ilgili; Klasik çevreciliğin 1800’ler, modern çevreciliğin 1950’lerde kentlerde hava-su-toprak kirliliği, 68 hareketinin barış, kadın ve öğrenci hareketleri, 22 Nisan 1970’de Dünya Günü, 1972’de Stockholm’de yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı, Dünya Dostları ve Yeşil barış örgütlerinin kuruluşuyla birlikte, toplumda, kültürde, kamuda çevre hareketlerinin yayıldığını söyledi.
Profesyonel Protesto ekipleri, yereldeki çevrecilik ve proje için kurulan STK’lar konusunda örnekler verdi. Kamu yararına lobi, Katılımcı protesto örgütü, profesyonel protesto örgütü ve katılımcı baskı grupları hakkında bilgilendirme yaptı. Batıda ki çevre örgütleriyle, gelişmekte olan ülkelerdeki çevre örgütleri arasındaki farklılıkları ve nedenlerini anlattı.
Aynı zamanda EKODOSD’un yürüttüğü “ Kuşadası Makiliklerinin ve Yaban Hayatının Korunması için, Kuşadası Köylerinde Ekoturizmin Yaygınlaşması” projesinin danışmanı da olan ERYILMAZ, proje konusunda katılımcılara bilgi verdi.
Konuklardan gelen yoğun sorularını yanıtlayan Doç. Dr. Çağrı ERYILMAZ’a, üyemiz Gözde KURT tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
Gözde KURT’a da, yapmış olduğumuz çalışmalardaki destekleri nedeniyle, üyemiz Mustafa KURT tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.