Değirmendere mevkiinde bir çiftlik evinde yaşayan Berrin ve Yusuf AKYÜZ çifti, evlerinin önündeki örgülü bahçe çitine bir yılanın dolandığı görürler.Kurtulmak isteyen ancak tamamen çit ağa dolanan yılan için, yardım istediği herkesten aldığı cevap aynı olmuş. “Öldürün…”Daha sonra Ayten GERGUSUZ’tan yardım isterler. GERGUSUZ’ta bizi aradı ve çiftliğe gittik.
Ege’de halk arasında “Bozörük” denilen 1,5 metrelik Coluber caspius türü bir Hazer yılanı olduğunu tespit ettik. Bu tür durumlarda sinirli hareket eden ve çabuk ısıran bir yılan türü olduğundan, kontrollü bir şekilde, yılana da zarar vermeden vücuduna sarılan çit tellerini keserek yılanı kurtardık. Kurtulan yılan toprağın üzerinden kayarak, doğal yaşam alanına doğru gitti. Hem yılan mutlu oldu, hem de AKYÜZ ailesi. En çok mutlu olanda AKYÜZ ailesinin küçük oğulları Rubin oldu. Leylekle-Pelikanı ayırt edemeyen üniversite öğrencilerinin olduğu günümüzde, Rubin çok şanslı, çünkü doğanın içinde her türlü canlıyla birlikte yaşıyor ve daha şimdiden canlıları ayırt edebiliyor.
AKYÜZ ailesi, birçok insanın söylediği gibi, yılanı öldürmek yerine biz gelinceye kadar ona su vermişler. Doğal dengenin korunması için, günümüzde AKYÜZ ailesi gibi duyarlı insanlara ihtiyacımız var. Kendilerine duyarlılıkları ve doğaya olan saygıları nedeniyle teşekkür ederiz.
HAZER YILANI (Coluber caspius)
Vücut boyları 180 cm. kadar uzayan, taşlık dere yataklarını, tarla ve bahçeleri, mezarlıkları ve bataklık bölgelerini seven bir yılan türüdür. Ağaçlara da tırmanabilen Hazer Yılanı, küçük memeliler, kertenkeleler, kuş yavrularıyla beslenir ve tarım ürünlerine zarar veren kemirgenleri yediğinden, çiftçilerin yakın dostudur. Halk arasında bilinenin aksine zehirsizdir. Kesinlikle öldürülmemelidir.