Uzun ve ayaksız şekliyle yılana benzetilen, halk arasında kör yılan olarak da bilinen Oluklu Kertenkeleler(Pseudopus apodus), çok uysal olup, doğada da önemli yararları bulunmaktadır. Çekirge, salyangoz ve böceklerle beslenen ve bazen fare, küçük boylu kertenkele ve kuş yavrularını da yiyen Oluklu Kertenkeleler ne yazık ki yılan sanılarak bilinçsiz kişilerce öldürülmektedir. (Yılanlarında ÖLDÜRÜLMEMESİ gerekir.)
Aydın bölgesinde yaygın görülen Oluklu Kertenkeleler, Kuşadası’nın doğal alanlarında, sitelerin ve apartmanların arasında kalan arazilerde görülebilmektedir. Doğal denge için çok önemli olan, zehirli olmayan ve insanlara hiçbir zararı bulunmayan bu canlı türü öldürülmemelidir.
Karayolundan karşıdan karşıya yavaş bir şekilde geçerken, bazı sürücüler tarafından özellikle ezilmektedir. Yolda görüldüğünde hız düşürülerek, bu canlının doğal yaşam alanına geçişine izin verilmelidir. Piknik yapılan yerlerde de yoğun görüldüğünden, piknikçiler tarafından yılan sanılarak sopayla öldürülmektedir. Bu konuda çalışmalar yürüten bilim danışmanı üyemiz ADÜ Biyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Kurtuluş OLGUN Oluklu Kertenkele (Pseudopus apodus), insanlar tarafından genellikle yılan olarak bilinen bu tür yaklaşık 1 metre veya daha uzun boylu olan zehirsiz (Türkiye’deki tüm kertenkeleler zehirsizdir) bir kertenkele türüdür.
Bacaklarının olmaması nedeniyle yılana benzetilmekte ve bu nedenle çok sıkça öldürülmektedir. Oysa göz kapaklarının bulunması, başlarının iki tarafında deri içine çökmüş orta kulak açıklığının bulunmasıyla yılanlardan çok kolay ayrılırlar. Ayrıca yılanlar gibi hızlı hareket edemezler ve bu nedenle insanlarla karşı karşıya gelme olasılıkları oldukça fazladır.
Gövde yanlarında uzunlamasına birer girinti bulunan ve bu nedenle Oluklu Kertenkele olarak bilinen bu tür sadece Ege Bölgesi’nde değil daha çok kıyılara yakın olmak üzere Akdeniz, Marmara, Trakya ve tüm Karadeniz Bölgesi’nde yayılış gösterirler. Genellikle makilik, fundalık ve bol bitkili taşlık yerlerde yaşarlar ve çalı dibi, taş altı ve kemirici yuvalarında gizlenirler. Daha çok çekirge, salyangoz ve çeşitli böceklerle beslenen bu türün dişileri 10 kadar yumurta bırakır. İnsanlara hiçbir zararı olmayan oluklu kertenkele havaların ısınmaya başladığı bu günlerde özellikle Aydın ve İzmir civarında çok sıkça karşılaşacağımız kertenkelelerden biridir. Biyolojik döngü içerisinde zararlı böcekleri ortadan kaldırarak önemli bir işlevi olan bu kertenkele türünün korunması doğal dengenin sağlanması açısından oldukça önemlidir.” Dedi.