SGK Kuşadası Eğitim Merkezi ve Dinlenme Kampı önünde gezinti yapan bir grup genç sahilde suyun içinde bir kaplumbağa görerek haber verir.
Canlı ancak bitkin ve güçsüz olan Caretta caretta türü kaplumbağa incelendiğinde, ağzında ve anüsünde misina olduğu görüldü. Deniz kıyısından alınan kaplumbağa EKODOSD gönüllü veterineri Nevzat Yıldızlı’nın kliniğine getirilerek, röntgeni çekildi. Gerekli müdahaleler yapılarak, tedavi için Dalyan’da bulunan DEKAMER’e gönderilmesine karar verildi. Ancak uzun süre denizde kalan ve beslenemeyen kaplumbağa ne yazık ki yaşamını yitirdi.
Carettanın olta iğnesini yuttuğunu, oltayla avlanan kişi tarafından misinanın kesilerek bırakıldığını, bu şekilde uzun süre denizde beslenemeden dolaştığını ve bitkin hale geldiğinde de SGK plajına geldiğini tahmin etmekteyiz.
Gerek paragat gerekse olta avcılığı sırasında bu tür vakalarla karşılaşılmaktadır. En çok görülen müdahale misinanın kesilerek kaplumbağanın denize bırakılmasıdır. Bu şekilde denize bırakılan hayvan kesinlikle beslenememekte ve güçsüz düşmektedir. Bu tür vakalarda kaplumbağalar bulunduğunda eğer misina yeni kesilmişse kurtulma ihtimali yüksektir. Uzun süre denizde kalmışsa çoğunlukla ölü olarak kıyıya vurmaktadır.
Bu nadir canlılar böyle kazalarda ağzındaki misina kesilerek denize bırakılmamalıdır. Bu tür vakalarla karşılaşıldığında, kaplumbağanın ağzındaki misina çekilmeden hayvanın yanına yaklaşılmalı, tekneye alınarak üzere ıslak bir havlu örtülerek haber verilirse hayatı kurtarılabilir.
Gönüllü veterinerimiz Nevzat Yıldızlı’ya, plajda kaplumbağayı bulan Ali Poyraz Nazlım, Taha Yıldırım, İbrahim Dönmez, Can Beğenilmiş, Kaan Karahan, Oğuz Uygun’a göstermiş oldukları duyarlılık için teşekkür ederiz.