Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu uzman diyetisyen Aysen ARICAN ÖZ oldu. Kuşadası Belediyesi Sağlıklı Beslenme Merkezi sorumlusu uzman diyetisyen Aysen ARICAN ÖZ “ Beslenme Okulu - Ege Yemekleri - Zeytinyağı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Kuşadası Belediyesi Ege Mutfağı Evi’nde açılan sağlıklı beslenme okulu hakkında bilgi verdi. Merkezde; sağlıklı kilo kontrolü, gebe emzirme dönem beslenmesi, özel durumlarda beslenme, sporcu beslenmesi, diyet psikolojisi, renkler ve iştah, beslenmeyi etkileyen psikolojik faktörler gibi etkinliklerin yapıldığını söyledi.
Sağlıklı beslenme okuluna her kesimden ve yaştan insanın katılabileceğini, 3 teorik ve 1 pratik dersi başarıyla bitirenlere birer katılım belgesi verildiğini, sağlıklı bir yaşam için bunun çok önemli olduğunu belirtti. Sporcu beslenmesi ve diyabet beslenmesiyle ilgili seminerlerinde verildiğini söyleyen Aysen Arıcan ÖZ, Kuşadası’ndaki sivil toplum örgütleriyle de işbirliği yaparak bu konuda seminerler verdiğini söyledi. Kuşadası’nda yaşayan yabancılar içinde İngilizce ve Almanca olarak beslenme okulu açacaklarını, çocuklar için sağlıklı mutfak workshopları, obezite okulu, diyet mutfağı, kalbini sev, doğru beslen workshopları, Kuşadası’na yerleşen yerli ve yabancı yeni Kuşadalılara Ege Mutfağının tanıtımına yönelik eğitimlerin verileceğini söyledi.
Ege Bölgesinin Mutfak kültürü hakkında bilgi veren Aysen Arıcan Öz, Ege’de kıyı ve iç kesimlerin birbirinden farklı bir mutfak kültürü olduğunu, Aydın, İzmir ve Muğla gibi illerin daha çok Akdeniz tipi beslenme kültürünü benimsediklerini, Denizli, Afyon, Kütahya, Manisa ve Uşak gibi iç kesimlere gidildikçe bu beslenme şeklinden uzaklaşıldığını söyledi. Ege’nin yemek kültürünün temelini zeytinyağının oluşturduğunu, etli yemekler, sebzeler, pilavlar, dolmaların tamamen zeytinyağıyla pişirildiğini, yöreye özgü doğal otların mutfak kültüründe önemli yere sahip olduğunu belirtti.
Kentlere göre isimlerinde değişiklik olsa da ebegümeci, sarmaşık, şevket_i bostan, gelincik, labada, tarla çakısı, tarla çivisi, su teresi, kuşotu, sarıot, sinirotu, ısırgan-dalgan, cibez, turp otu, kenger, hindiba, helvacık, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, kedirgen, tilkimen, keme dikeni, arapsaçı, marata, iğnelik, bambul, kazayağı, tilkikuyruğu, hardal, yabani pırasa, eşek helvası ve ekşimik gibi zengin ot türleri Ege’nin vazgeçilmezleri arasında yer aldığını belirtti. Ege’nin kıyı kesimindeki mutfak kültürünün önemli parçalarından birinin de balık kültürü olduğunu, bölge mutfağını zenginleştiren balık çeşitleri ve diğer deniz ürünleri hakkında da bilgi verdi.
Göçmenlerin getirdiği beslenme kültürünün bölgedeki yemek çeşitliliğini arttırdığını, geldikleri yörelere ait yapmış oldukları yemeklerin bölgenin mutfak kültürüne katkı yaparak zenginleştirdiğini söyledi. Bölgede yaygın olan Girit Mutfağı hakkında da bilgi veren Aysen Arıcan Öz, Ege Bölgesindeki coğrafi işaretler, mutfak kültürüne özgü yemekler ve içecekler ve Kuşadası’nın yöresel lezzetlerini anlattı. Dünyadaki en eski ağaç türlerinden biri olan mitolojide ve botanikte ölümsüz ağaç olarak adlandırılan zeytin ve zeytinyağıyla ilgili bilgiler verdi.
Yenilebilir zeytinyağı türleri hakkında bilgi vererek, zeytin ağacı türlerini, yağların sınıflandırılmasını, en kaliteli ve sağlıklı olanlarını, yemekte ve çiğ olarak kullanım şekillerini, zeytinyağının yararlarını, Akdeniz diyetindeki önemini anlattı. Yapılan söyleşiden sonra EKODOSD’un teşekkür belgesi üyemiz Melek YAVAŞ tarafından uzman diyetisyen Aysen Arıcak Öz’e takdim edildi.
Çarşamba Söyleşilerinin Gastronomi sunumu bölümündeki konuğumuz Geleneksel Ada Yemekleriyle Nasip YAVAŞ oldu.
Kuşadası’nın geleneksel yemek kültüründe önemli yeri olan BOLAMA, doğal mevsim otlarından karışık ot kavurması ve Turp ekşilemesi yemeklerini yapan Nasip YAVAŞ, yaptığı yemekler hakkında bilgi verdi.
Sunumdan sonra yaptığı yemekleri konuklarla paylaştı. Büyük çoğunluğun ilk kez yediği Bolama gelen konuklar tarafından çok beğenildi. Konuklar Bolama’nın, karışık ot kavurması, yoğurt ve turp ekşilemesiyle birlikte, arkasından ev yapımı kalburabastının bir bütünlük oluşturduğunu ve bu kadar lezzetli yemeği ilk kez yediklerini ifade ettiler.
Üyemiz gıda mühendisi Hilal TÜRK tarafından, gastronomi sunumunu yapan Nasip YAVAŞ’a EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.