Kafadanbacaklılar arasında ticari değeri yüksek olan ve balık restoranlarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında bulunan kalamarın devasa boyutta bir türü, Kuşadası sahillerinde tespit edildi. 145 cm. boyunda ve 8 kg. ağırlığında olan kalamar ölü olarak Kuşadası kıyılarında dalgıç Cumhur Gedikoğlu tarafından bulunarak, EKODOSD’a haber verildi.
EKODOSD tarafından ölçümleri ve detaylı çekimleri yapılan kalamarın türünün belirlenmesi ve sularımızda görüldüğü yaşam alanlarının tespitinin yapılması için, bilim danışmanımız ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat BİLECENOĞLU’yla görüşüldü. BİLECENOĞLU, küresel iklim değişikliği nedeniyle özellikle son yıllarda denizlerimizde birçok yabancı türlerin görüldüğü, bu türlerin büyük bir çoğunluğunun Süveyş Kanalı vasıtasıyla Kızıldeniz’den gelmekte olduğu, doğal bir kanal olan Cebelitarık Boğazı’ndan geçenler ve uluslararası sularda dolaşan gemilerle de bir bölümünün geldiği belirtildi.
BİLECENOĞLU, Kalamarlar konusun da çalışma yapan EGE Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alp SALMAN hocayla görüşerek kalamarın türü belirlendi. Prof. Dr. Alp SALMAN tarafından kalamarın Todarades sagittatus olduğu saptandı. Kalamarın muhtemelen üreme faaliyeti sonra öldüğü belirtildi.
Sualtı fotoğrafçılığının gelişmesiyle birlikte, denizaltı dünyasının gizemli canlıları da görüntülenmeye başladı. Sualtı Görüntüleme Kurulu Başkanı Dr. Asım DUMLU’nun Bodrum’da yaptığı dalış sırasında çektiği bir başka nadir türün pelajik bir ahtapot türü olan ve kıyılarımızda varlığı bilinen “Tremoctopus violaceus” olduğu saptandı.