Bu hafta Çarşamba Söyleşilerine Latmos coğrafyasında doğup, büyüyen ve hala geleneksel yaşamlarını sürdüren Kisir Köyü Muhtarı Baki Suna ve eski Çavdar muhtarı İhsan Garagöz’ü konuk ettik.
Birbirlerine çok yakın 2 köy olmasına rağmen, bulundukları coğrafyanın muhteşem zenginliği öylesine bir çeşitlilik yaratmış ki, birinin yaşadığı bölge yemyeşil fıstık çamlarıyla bezenmiş, diğerinin yaşadığı yer ölmez ağaç zeytin dağlarıyla dolmuş. Söyleşiden önce EKODOSD tarafından, Latmos’un doğal ve kültürel zenginliklerinin bir sunumu gerçekleştirildi.
Baki Suna ve İhsan Garagöz, çocukluklarından günümüze kadar başlarından geçen acı-tatlı anılarını, eşsiz coğrafyanın güzelliklerini, atalarından görüp hala yaşatmaya çalıştıkları geleneklerini, yaşamları boyunca çektikleri sıkıntıları, bölgelerinde meydana gelen sorunları konuklarla paylaştılar.
Her iki köyün kendine has özelliklerini, bir köyün yağdan, diğer köyün baldan ve künardan kazanımlarını anlattılar. Her geçen yıl pıtrak gibi çoğalan ve dağın her yanını köstebek çukuruna dönüştüren maden ocaklarının yarattığı geri dönülmez tahribatlara çok üzüldüklerini söylediler.
Binlerce yıl bu dağlarda birçok uygarlığın yaşadığını, onlardan kalan pek çok tarihi buluntunun yaşadıkları topraklarda bulunduğunu, bu zenginliklerin kaybolmaması için ellerinden gelen duyarlılığı gösterdiklerini belirttiler.
Sürekli büyüyen maden faaliyetlerinin sağlıklarını ve ürünlerini olumsuz etkilediğini, doğanın tahrip edildiğini, çaylarının, derelerinin maden topraklarıyla doldurulduğunu söylediler.
Geçmişte bölgesel festivaller yapıldığını, bu sayede hem kendilerini tanıttıklarını hem ekonomilerine güç kattıklarını vurgulayarak, geçim kaynaklarını ve sağlıklarını etkileyecek hiçbir faaliyete izin verilmemesini söylediler.
Katılan tüm konuklar, eşsiz coğrafyada yaşayan bölge insanı başta olmak üzere, yaşayan tüm canlıların, doğal ve kültürel varlıkların bütüncül olarak korunmasını, yereldeki insanların ekonomisini sürdürebilir bir şekilde yıllarca güç katacak korumaya uyumlu turizm faaliyetlerinin geliştirilmesini ve maden faaliyetlerine izin verilmemesini istediler.
Söyleşiden sonra Baki Suna ve İhsan Garagöz’e, Nilgün Şirin ve Ülkü Yalçın tarafından EKODOSD’un teşekkür belgeleri takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI