Çarşamba Söyleşilerinde bu hafta Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan konuk oldu.
Prof. Dr. Ercan “OLUŞUM: Nereden geldik, nereye gidiyoruz?” Konulu bir sunum gerçekleştirdi. İçinde bulunduğumuz evrenin, uzay boşluğunda var olan evrensel toz bulutunun sıkışıp, sıfır oylumda yoğunlaşıp patlamasıyla oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, geçmişten bugüne yerin; milyar öncesi ve oluşum sürecini görseller üzerinden anlattı.
Gezegenler hakkında bilgi verdi. İlk bilgilerin M.Ö. 3000 yıllarında Mezopotamya’da yaşayan Türk asıllı Sümer’lerin, Ay ve Güneş’in yanısıra Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn gibi gezegenleri bildiklerini, İslam dünyasında ilk gözlemevinin 1259’da Meraga’da kurulduğunu, Nasrettin Tusi, Harezmi, Bitruci ile Biruni gibi pek çok bilginin gökbilimine katkıda bulunduğunu söyledi.
Tam ve ilmekli güneş tutulmasını, eski çağlarda yazılı, yazısız bilgilerde Güneş ile Ay tutulmalarının doğaüstü güçlerle açıklandığını belirtti. İnançlara göre tutulmaların ya bir Tanrı, ya bir kötü tin ya da uğursuz bir andık Güneş’i ya da Ay’ı söndürmeye, yok etmeye çalıştığını, her tutulmanın belli bir kıranın belirtisi olduğunu söyledi.
Göze yaşamı ile yıldız yaşamının benzerliğine dikkat çekerek, beyinde 100 milyar gözenin, Samanyolu’nda 100 milyar yıldızın olduğunu, her kırpımda 5 gözenin yittiğini, her 5 milyarda bir yıldızın sönüp gittiğini anlattı.
Dünyadan ve Türkiye’den ünlü düşünürlerin düşüncelerinden örnekler veren Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan sunumunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Yaşamda Gerçek olan biricik klavuz bilimdir fendir.” Sözüyle bitirdi ve üyemiz Derya Koçyiğit tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI