Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat oldu. “KUŞADASI’NDA TARİHE TANIKLIK EDEN ANIT AĞAÇLARIMIZ” konulu bir sunum gerçekleştirildi.
Bilim Danışmanımız Prof. Dr. Hüseyin Cahit ŞAT ve Doç. Dr. Beyza Güngör Şat, Kuşadası Belediyesi ve EKODOSD Derneği işbirliğiyle, Kuşadası ve çevresinde bulunan anıtsal kriteri taşıyan ağaçlarla ilgili çalışmalar yaparak, birçok ağacın anıt statüsüne alınması sağlanmıştı.
1960’lı yıllardan bu yana Kuşadası’na geldiğini söyleyen Prof. Dr. Şat, geçen süreç içinde çok şeylerin değiştiğini ancak bunca baskıya ve tehditlere rağmen bazı doğal zenginliklerin günümüze kadar ulaşmasının kente büyük değer kattığını söyledi. Tarihe tanıklık eden ve asırlardır yaşamını sürdüren anıtsal nitelikli ağaçların içinde Roma, Bizans ve Osmanlı dönemini gören ağaçlar olduğunu ve günümüze kadar ulaştığını belirtti.
Anıtsal nitelikli ağaçların bazılarının, yapılaşmaların arasında yaşam mücadelesi verdiğini, binalar yapılırken ekolojik hassasiyetler gözetilmeden yanıbaşından geçirilen yollar, bilinçsizce örülen duvarlar ve gerekli özenin gösterilmemesi nedeniyle hemen hepsinde hastalık olduğunu söyledi. Buna en güzel örnekte; döneminde Turban Tesisleri yapılırken, burada bulunan tarihi Menengiç Ağacına gerekli duyarlılık gösterilmeden, tamamen çevresinin betonla doldurulmuş olduğunu, süreç içinde ağacın hastalanarak çürüdüğünü ve bir yıldırımla da olduğu yere yıkılarak yaşam sürecini tamamladığını belirterek, bu tür ağaçların etrafına bilinçsizce beton ve duvar yapılmaması konusuna dikkat çekti.
Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun izinleriyle, Kuşadası Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelleriyle ağaçların ömürlerinin daha da uzatılması ve gelecek kuşakların da bu doğal zenginlikleri görebilmesi için yaşam koşullarını iyileştirme çalışmalarının başlatıldığını söyledi.
Ağaçlarla ilgili anıt ağaçlar rotasının hazırlanarak, ağaçların bilgilerini ve geçmişteki hikayelerini yansıtan tanıtım panolarının yerleştirilmesinin çok iyi olacağını söyledi. Bir turizm kenti olan Kuşadası’nda kente gelen yerli yabancı misafirlere tanıtılması açısından bunun önemli olduğunu belirtti.
Yapılan sunumdan sonra konukların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Hüseyin Cahit Şat’a, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Ortaç ONMUŞ tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI