Milli Parkında bulunduğu Samson Dağları’nda İngiliz botanikçi Davis tarafından 1960’LI yıllarda tespit edilen Helichrysum heywoodianum türü Aydın Ölmez Çiçeği bölgemizin endemik türlerinden biri olup, IUCN kriterlerine göre, (CR) kritik düzeyde tehlike altındadır.
Kuşadası ve Milli Park kıyılarında yoğun bir şekilde görülen diğer Ölmez Çiçeklerle karıştırılan Aydın Ölmez Çiçeği, yaklaşık 800-900 mt. Yükseltilerde yetişmektedir. Her sapın ucunda 10-13 minik çiçekten oluşan kümeler odunlaşmış bir gövdeden yükselmektedir.
Son 11 bireyin kaldığı Kirazlı Dağları’nda, kızılçam ormanlarının yükseltilerinde kireçtaşından oluşan güneşli yamaçlarda yaşamaya çalışan bitkilerin bu kadar az kalmasının nedeni RES’ler.
Aydın Ölmez Çiçeği’nin habitatının tam ortasına inşa edilen rüzgar santralleri, geniş açılan yollar ve yol inşaatından dökülen molozların yarattığı tahribatlarla ne kadar kaybedildiği bilinmemektedir.
Bu tür faaliyetler için genelde ekonomik kazanımlar düşünüldüğünden, alanın ekolojik yapısı göz ardı edilmektedir.
RES, GES, JES ve taş ocakları gibi faaliyetlere izin verilmeden önce, bölgenin ekolojik yapısı uzman bilim insanları tarafından titizlikle incelenmelidir.
Kalan bitkinin korunması için gerekli izlemeleri yaparak, bitkinin yetişebileceği alanlarda da araştırmalarımız devam etmektedir.
Kuşadası ve çevresinde başta milli park olmak üzere farklı ekolojik yapıları nedeniyle zengin bitki örtüsüne sahip doğal alanlar bulunmaktadır. Aynı zamanda geleneksel tarımın en iyi uygulandığı yerlerden biridir.
Kuşadası’nda hem ekolojik alanların hem de tarımsal toprakların korunması için, bu zenginlikleri tehdit edecek ve geri dönülmez tahribat yaratacak hiçbir faaliyete izin verilmemelidir.
EKODOSD/KUŞADASI