Türkiye’nin birçok yerinde gıda toplulukları varken, neden bölgemizde böyle bir oluşum yok diye kafa yorduktan sonra hazırlık yapmaya başlayan Kuşadası, Selçuk ve Söke’den bir grup türetici “gıda toplulukları” ve “iyi, temiz, adil gıda” ile ilgili EKODOSD derneğinde bir sunum gerçekleştirdi.
Topluluğun şu anki kolaylaştırıcısı Demet Atınç, Türkiye’deki bazı gıda topluluklarının işleyişinden, doğa ile uyumlu zehirsiz ve aracısız gıdadan, güven esasına dayalı denetlemelerden, topluluk destekli tarım modellerinden, yerelden ve mevsiminde beslenmenin öneminden, küçük üreticileri bularak desteklemek gerektiğinden, biyoçeşitliliği korumaktan, atıklarını değerlendirmekten ve bütün bunlara gönüllü olarak topluluğa dahil olmaktan bahsetti.
Bölgede kurmayı hedefledikleri topluluğun ilk türeticilerinden Bilgesu Şamiloğlu imece usulü işleyiş örneklerinden ve sertifikasyon sistemlerinin problemlerinden örnekler verirken, üretici Bihter Ekener zehir atılan bölgelere yakın olan topraklarda nasıl önlemler alınabileceğine değindi.
Mutfağında mevsimsel ve yerel üründen vazgeçmeyen şef Damla Özay ise bu tip topluluklara dahil olmanın önemine vurgu yaptı.
Türkiye’deki onlarca gıda topluluğu arasından uzun zamandır işleyişini sürdürebilenlerin yerel yönetimlerce desteklendiğini belirten grup, topluluğun temel prensiplerini ve gönüllü-türetici, üretici görev dağılımını, ihtiyaç listelerini ve buna bağlı üretici arayışlarını görüşmek üzere tekrar bir araya geleceklerini söylediler.
Doğa ile uyumlu, temiz, sağlıklı, adil gıdaya erişmek isteyenleri ve bu vizyonla üretim yapan herkesi toplulukla buluşturmak istediklerinin de altını çizdiler.
Konukların sorularını yanıtlayan Demet ATINÇ’a, Kirazlılı üretici Ebru Bozkurt tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.