Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda yapılması düşünülen yeni uygulamalarla ilgili, kamuoyuna bildiri yayımlayan 10 Muhtarlık ve 15 STK’yı temsilen Kuşadası Kent Konseyi, Camikebir Mahallesi Muhtarlığı, TMMO Kuşadası Temsilciliği, Caferli Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, Kirazlı Ekolojik Yaşam Derneği, TEMA Davutlar Mahalle Temsilciliği ve EKODOSD derneği temsilcileri Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel’i ziyaret etti.
Milli Parkta yapılması düşünülen yeni uygulamalarla ilgili, sivil toplum örgütlerinin ortak kararları Kaymakam Sadettin Yücel’e anlatıldı.
Milli Parkın doğal ve Kültürel kaynak değerlerinin korunmasına katkı yapması, antropojenik baskının azaltılması, çevresinden gelecek tehditlere karşı tampon bölge oluşturulması ve uluslararası saygınlığının artırılarak Unesco ya da Panparks ağına dahil edilmesi için, Milli Parkın Dilek Yarımadası Bölümünün sınır revizyonunun yapılmasıyla ilgili Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün organizasyonluğunda bir çalıştayın yapılması talebiyle ilgili STK’lar ortak bir dilekçe sundular.
STK’ların, sınır revizyonunun yapılması için sunduğu gerekçelerde;
1) Genişletilmesi önerilen alan Milli Park ile ekolojik ve coğrafi açıdan devamlılık arz etmektedir.
2) Genişletilmesi önerilen alan koruma statüsü kazanır ise, ilk defa bir Milli Parkta, üç bitki coğrafyasına ait bitkiler bir arada bulunmuş olacaktır. (Avrupa-Sibirya, İran-Turan ve Akdeniz Bitki Coğrafyası) Sadece 10-15 km’lik bir alan içerisinde, farklı bitki coğrafyası ve bu coğrafyalara özgü fauna türlerini görmek mümkün olacaktır.
3) Genişletilmesi önerilen alan, Dilek Yarımadası’nı, Söke Ovası’ndaki azmaklar vasıtasıyla Bafa Gölü ve Beşparmak Dağları’na bağlaması nedeni ile bütüncül bir ekolojik koridor oluşmasını sağlayacak ve ülkemiz için ilk örneklerden olacaktır.
4) Kurşunlu Manastırı ve çevresindeki arkeolojik değerlerin, genişletilmesi önerilen alan içerisinde kalması nedeni ile Milli Parkı kültürel mirası bakımından daha da zenginleştirecektir. Böylelikle söz konusu kültürel varlıklar, Milli Parkın koruması altına girecektir.
5) Genişletilmesi önerilen alanda özel şahsa ait tapulu araziler bulunmamaktadır. Önerilen yerin tamamı Orman İşletmesine bağlı bir alandır.
6) Söz konusu önerilen alanın Milli Parka dahil edilmesi ile ülkemizin uluslararası alandaki algısını pozitif yönde etkileyecektir. Bununla birlikte alanda ekoturizm faaliyetlerinin gelişebilmesi için kaynak değerleri artmış olacaktır.
7) Bahse konu olan alan, Milli Parkların da çok önem verdiği Tabiat turizmi/ekoturizm faaliyetleri için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır.
Bahse konu alan Milli Park kapsamına girdiğinde, kontrollü ve belirli kurallarla yapılacak trekking, botanik turları, kuş gözlemi, yaban hayatı izleme, kültür vb. ekoturizm faaliyetlerinin çeşitlendirilerek Kuşadası turizminin yılın 12 ayına yayılmasını, bu sayede bölge insanına ekonomik ve sosyal anlamda katkı yapmasını da sağlayacaktır.
Düşünülen alanın dahil edilmesi halinde; Avrupa’da yaban yaşamını ve yabanıl alanları barındıran korunan alanların yönetiminde kalitenin arttırılması ve kırsal kalkınmanın teşvik edilmesini sağlamak için oluşturulan bir sertifikasyon sistemi olan Korunan Alanlar Ağı PAN Parks’a ya da UNESCO’ya üyelik başvurusu yapılabilecektir.