Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu ADÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Farklı Bakış Eğitim Kültür ve Araştırma Derneği (FABA) başkanlığını da yürüten Prof. Dr. Mesut Kırmacı oldu.
Bilim insanları tarafından yıllarca gereken ilgiyi görmeyen ve ihmal edilen ve yaşayan en ilkel bitki topluluğu olan Karayosunları konusunda bir sunum gerçekleştirdi.Sunumdan önce; Cumhuriyetimizin kurucusu ve Kurtuluş Savaşı’mızın lideri Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, 83’üncü ölüm yıldönümünde, sonsuz saygı, şükran ve özlemle andık. Bugünün anısına, değerli fotoğrafçı Nusret Nurdan Eren’in, “ANITKABİR” fotografik belgeselini izledik.
Günümüzde; ekolojik, ekonomik, tıp, bahçecilik vb. birçok alanda kullanılan Karayosunlarının gizemli dünyasını tanıtan Prof. Dr. Kırmacı, yeryüzünde yaşamın başlangıcı, bitkilerin karaya çıkışı ve karaya adaptasyonda kazanılmış özelliklerini, habitat için anahtar organizmalardan olmaları, çok sayıda organizma için barınak, yuva sağlamaları, nem tutucu ve tohum çimlenmesine olumlu katkı sağlama potansiyelleri konularında bilgi verdi.
Karayosunlarını tüketen omurgalı ve omurgasız hayvan türlerinden örnekler gösterdi. Geçmiş doğal yaşam ortamlarının ve medeniyetlerin yaşayan arşivi olan ve aynı zamanda binlerce yıl bu şartlarda, oldukça steril ve asidik bir ortamda yaşamaya uyum sağlamış bitki ve hayvan türlerine de ev sahipliği yapan turbalıklar konusunda oldukça ilgi çekici görseller üzerinden bilgi sundu.
1950 Yılında Danimarka’da ki Jutland Yarımadası’nda bir torf bataklığına gömülü olarak bulunan ve doğal şartlarda kendiliğinden mumyalanan Tollund Adamı’yla ilgili bilgi verdi.
Prof. Dr. Mesut Kırmacı’ya sunumdan sonra, ADÜ Kuşadası Turizm Fakültesi Öğretim Görevlisi Funda Sönmezateş tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.