Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Peyzaj Mimarı Bilgesu ŞAMİLOĞLU oldu.“BOKAŞİ KOMPOST YAPIMI” konulu bir sunum gerçekleştirildi.Eylül ayında, IPCC raporunun 2050 yılına dair öngörülerinin bir kısmının internete sızmasıyla, iklim krizi daha da görünür ve duyulur hale geldi.
Rapordaki felaketlerin ardından, gezegenimizde yaşamın devam etmesi için bizler ne yapabiliriz, hayatımızda ne gibi değişiklikler yapmalıyız ya da nereden başlamalıyız... İçeriğinde reklam olduğunu bildiğimiz için açmadığımız, ama silmediğimiz için mail kutumuzda yer işgal eden gönderinin; ya da ihtiyacımız olmasa da sırf fiyatı uygun diye aldığımız, dolabımızda duran tişörtün ürettiği karbon ayak izinden, tükettiği sudan haberimiz var mı? İklim krizini büyük oranda şirket ve sermayenin yarattığı aşikar; fakat, tüm bu sistemin var olmasını biz ne oranda destekliyoruz, belki de kendimize bu soruyu bu sefer de ekolojik açıdan sormalıyız.
Tabağımızdaki artık yemeklerin, kent çöplüğüne atılıp atmosfere metan gazı salması ya da tekrar toprağa karışarak gübreye dönüşmesi bizim elimizde. Evsel atıklardan kompost üretmenin pek çok metodu var. Bunlar içerisinden herkesin rahatlıkla uygulayabileceği en ucuz ve basit yöntem olan Bokaşi kompostun yapımını ve kendi mutfağımızdan başlayarak tüm sistemde, doğa için nasıl bir değişim yaratabileceğini konuştuk.
Yapılan sunumdan sonra peyzaj mimarı Bilgesu Şamiloğlu’na, Sabina Santur tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD’un çocuk grubu üyelerinden doğa koruma çalışmalarına katılan ve okulu nedeniyle uzun süre Türkiye’ye gelemeyen, Almanya’da Tıp Fakültesini bitirerek doktor olan Sibel Santur’a, yapmış olduğu katkılar için, genç grup üyesi Ayda Su Pusar tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI