Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Türkozan konuk oldu.Türkozan “Vatandaş Biliminin Önemi: Kuşadası Deniz kaplumbağaları Örneği” konulu bir sunum gerçekleştirdi.
Göçmen hayvanlar olan deniz kaplumbağalarının yaşam döngüleri, farklı habitat geçişleri ve kıyılarımızda yuva yapan türler hakkında genel bir bilgi verdi.Doğrudan gözlem yöntemlerinden biri olan uydu ile izlemenin, takibi ve sonuçlarının ne işe yaradığını anlattı.
Kuşadası ve çevresinden toplanan C.caretta ve C.mydas türlerinden toplanan doku örneklerinin yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda ortaya çıkan verilerini gösterdi.
Bu türlerin sayılarını, boy ortalamalarını, cinsiyetlerini, yıllara ve aylara göre dağılımları konusunda bilgi verdi.Vatandaş biliminin önemine vurgu yaparak, bilimsel çalışmalara önemli veri sunduklarını söyledi.
Deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik ülkemizden ve farklı ülkelerden örnekler verdi.Sunumdan sonra Prof. Dr. Oğuz Türkozan’a, genç grup üyelerinden Betül Çavdar tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.
Türkiye’de bilim insanlarının yapmış olduğu araştırmalar, çalışmalar, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği, vatandaşların bu konuda gittikçe bilinçlenmelerini sağlamakta ve deniz kaplumbağalarının korunması konusunda oldukça başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Deniz çayırları ve deniz canlıları açısından zengin olan Kuşadası Körfezi’nde C.caretta ve C.mydas türü deniz kaplumbağalarıın sık sık görüldüğü yapılan izlemelerle tespit edilmektedir.