“Zenginliğe Farklı Bir Bakış: Endemik Bitkilerimiz ve Tülüşahın Hikayesi” Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle yapılan ve yürütücülüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mithat Evrim Demir’in yaptığı ve eğitmen olarak birçok bilim insanının yer aldığı proje, TÜBİTAK 4004 Doğa ve Bilim Okulları Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görülmüş bir doğa eğitimi projesidir.
Amacı Türkiye’nin bitki zenginliğini tanıtarak, endemik bitkilerimiz hakkında katılımcılara bilgi vermek ve bu zenginliğin gelecek kuşaklara nasıl aktarılabileceğini göstermek olan proje birçok kurum ve kuruluş tarafından desteklenmektedir.
Bizim de paydaş olduğumuz proje kapsamında; EKODOSD’un Tülüşahın koruma faaliyetlerindeki yeri konulu bir sunum gerçekleştirdik.
Farklı eğitim çalışmalarının olduğu projede, Yaylaköy de bulunan belediyeye ait Deneme Parselinde, Tür koruma Eylem Planını yürüten Doç. Dr. Özkan Eren ve Doç. Dr. Yelda Emek tarafından yapılan çalışmaları yerinde dinlediler.Proje devam ederken, sevindirici bir gelişme de yaşandı.Tülüşahların yoğun olarak yetiştiği Deneme Parselinin yanındaki alan, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında, trafo alanı ve yol olarak kullanıma açılması gereken alan olarak görülmekteydi.
IUCN’ in Tehlike Kategorisinde “CR” (Çok Tehlikede) olarak belirlenen endemik bitkinin yaşam alanlarının korunması için Kuşadası Belediyesi bir çalışma yaparak, plan değişikliğine gidilmesi için önce Kuşadası Belediye Meclisine sunulmuş, meclis üyeleri tarafından uygun bulunarak ve Kuşadası Belediye Başkanlığı tarafından imar planı değişikliği yapılması için Aydın Büyükşehir Belediyesi’ni gönderilmişti.
Aydın Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri tarafından da uygun bulunan imar plan değişikliği, Tarım ve Orman Bakanlığı- 4. Bölge Müdürlüğü- Aydın Şube Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Aydın Kültür Varlıklarının Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü- 2. Bölge Müdürlüğü, ADM Elektrik Dağıtım A.Ş.,'nin görüşleriyle de kabul edilerek, trafo alanı ve yolun iptal edilmesi sağlanmıştır. Yapılan düzenleme ile mevcut 2600 m2 yüzölçümünde olan park alanı, 4815 m2 yüzölçümüne çıkarılarak, dışarıda kalan Tülüşahların yetiştiği alanlar da park alanı içine alınmış oldu.
Büyüyen ve Tülüşah Parkı olarak değerlendirilmesi düşünülen alanın, peyzaj düzenlemesinin de yapılarak, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde hem vatandaşlara hem de botanik turizmine kazandırılması düşünülüyor.
Kuşadası’nın önemli doğal değeri olan Tülüşahın korunması için gösterilen duyarlılık ve sorumluluk nedeniyle, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e, Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Kuşadası belediyesi Meclis Üyelerine ve uygun görüşte bulunan kurumlara teşekkür ediyor, aynı duyarlılığın Tülüşahın yetiştiği tüm alanlarda gösterileceğini umuyoruz.