Kuşadası’nda sıcakların başlamasıyla birlikte sürüngenlerde uyanarak görülmeye başladılar. Halk arasında Kör Yılan olarak bilinen ancak yılana benzediği için Yılan kertenkelegillerden olan, Oluklu Kertenkele de (Ophisaurus apodus) bunlardan biridir. Bacaklarının bulunmaması ve yaklaşık 1,5 mt.ye ulaşan boylarıyla görüldüğünde yılan sanılan Oluklu Kertenkeleler, yılan gibi hızlı hareket edemediğinden insanlarla çabuk karşılaşır.
Bunlardan birini Kuşadası Kadınlar Denizi’nde otel işletmeciliği yapan Oktay Gültepe bulmuş. Bizim de takipçimiz olan Oktay Gültepe özellikle yaban hayatı konusunda çok duyarlı ve bilinçli bir kişi. Çevresinde ki yoğun inşaatlara gelen araçlar nedeniyle ürken Oluklu Kertenkele, otelin bahçesine girmiş. Yaşam alanı olmadığından bizi çağırarak yardım istedi. Biz de hayvanı alarak, kendisine zarar gelmeyecek doğal bir alana bıraktık. Herkesin bu duyarlılığı göstermesi gerekir. Oktay Gültepe’ye bu nedenle teşekkür ederiz.
Oluklu Kertenkeleler, göz kapaklarının ve başlarının hemen yan tarafındaki kulak açıklıkları ve başın hemen gerisinden aşağıya doğru devam eden oluk şeklindeki girintiden hemen anlaşılabilir.
Ekolojik denge içinde önemli işlevi bulunan Oluklu Kertenkeleler çekirge, salyangoz ve küçük böceklerle beslenirler. Besin zincirinde böcekleri tükettiği için çiftçilere de büyük yararları bulunmaktadır.
Görüldüğünde kesinlikle öldürülmemeli ve yapılaşmaların arasında kaldıysa mutlaka doğal bir alana bırakılmalıdır.
1.jpg