Geçtiğimiz hafta ölü olarak kıyıya vuran Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağadan sonra, bugün de aynı tür juvenil bir yeşil kaplumbağa Kuşadası sahil sitelerinde SSK plajında karaya ölü olarak vurdu.Yapılan incelemelerde, her ikisinde de yara ve kesi izine rastlanmadı. Muhtemelen bu aralarda yoğun olan trol teknelerinin ağlarına takılıp, boğularak öldüklerini düşünüyoruz. Kaplumbağalardan doku örnekleri alınarak, kayıtları tutuldu.
Deniz kaplumbağaları yoğun olarak trol ağlarına, paragatlara takılarak, su yüzeyine nefes almak için çıkamadığından dolayı boğularak ölmektedir. Özellikle denizanalarını çok seven Carettalar, suya atılan plastik torbaları denizanası sanıp yutmasından dolayı yaşamını yitirmektedir. Yaptığımız izlemelerde özellikle juvenil Yeşil Kaplumbağaların Kuşadası Körfezi’ne yoğun olarak geldiklerini görmekteyiz.
Türkiye kıyılarında 22 deniz kaplumbağası yuvalama alanlarında; Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, ÖÇK alanlarında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, farklı üniversitelerden bilim insanları, vakıf ve derneklerin işbirliğiyle deniz kaplumbağalarının koruma çalışmaları başarılı bir şekilde sürdürülmektedir. Bunun olumlu sonuçlarını da yuva ve çıkan yavru sayılarından görmekteyiz.
Ancak denizlerimizde meydana gelen insan kaynaklı nedenlerden dolayı ne yazık ki birçok deniz kaplumbağasını da kaybetmekteyiz.
Ölen ya da yaralanan kaplumbağalarla ilgili önemli farkındalıklar oluştu. Belediyeler, Sahil Güvenlik, Jandarma, turistik işletmeler ve duyarlı vatandaşlar tarafından bu tür vakalarda hemen ihbar yapılmaktadır.Deniz kaplumbağalarının nesillerini devam ettirmesi için, öncelikle deniz insanlarına önemli görev düşmekte, denizlere plastik atıkların atılmaması için duyarlılığın çoğalması gerekmektedir.