“İbibikler Öter Ötmez Ordayım” Türkiye’de birçok sanatçının söylediği ünlü şarkılardan biridir.Şarkının bilinilirliği çok olsa da, İbibik (Upupa epops) kuşunu bilmeyen de çoktur. Aslında hem ötüşüyle hem de muhteşem desenleriyle hemen fark edilen harika bir kuş türüdür.
Kuşadası’nda, Müjgan Şavkay dağı olarak bilinen doğal alan, kentin içinde en çok görüldüğü yerlerden biridir. Buraya yakın bir siteye inen İbibik kuşunu kedilerin koşturduğunu gören küçük bir kız çocuğu, büyüklerine haber vererek kuşun kurtulmasını sağlamış.Duyarlı ailenin haber verdiği kuşu teslim alarak yaptığımız incelemede, küçük bir sorunu olduğunu tespit ederek, 2 gün gözlem altına alıp beslenmesini yaptık.
Uçabilecek seviyeye geldiği için, EKODOSD çocuk kulübü üyeleri tarafından doğal alana bırakılması sağlandı.Ekolojik denge içinde önemli işlevi olan İbibik kuşlarının yaşam alanlarını korumalıyız.Bilim danışmanı üyemiz ornitolog Doç. Dr. Ortaç ONMUŞ “Bilimsel adı Upupa epops olan bu güzel kuş ülkemizde yaz göçmeni bir tür olup, ilkbahar da gelip, yaz sonunda tekrar Afrika’ya giden bir kuş türüdür.
Ülkemizde çok sayıda hatta bir iddiaya göre 40 kadar yerel adı olan bir kuş türüdür. Ençok bilinen birkaç yerel ismi Hüthüt, Çavuşkuşu ve İbili olarak bilinir.Uzun ince gagası ile tahmin edileceği üzere böcekle beslenen bir kuş türüdür.Özellikle de çekirgeler en çok tükettiği böcekler içinde olup, aslında tarım ve çiftçi dostu olarak bilinmesi gereken bir türdür.Bu kuşu gören bir kişi “hüt hüt hüt” şeklinde ötüş melodisini bir kere duyarsa bunu yıllarca unutmayacaktır.
İbibik başı üzerindeki tüylerini açtığında, yelpaze görünümlü baş tüyleri harikulade olduğu görülecektir. Kanatlarındaki desenler askeri bir personel olan çavuşun kol rütbe simgesine benzeyen bir desen görülecektir. Çavuşkuşu adını da buradan alır.” Dedi.