Kıyı Emniyeti İzmir personellerinden Hüseyin Ulutaş, İzmir Alsancak Limanı bitiminde, Deniz Dibi Tarama Mühendisliği sahilinde çakılların üzerinde Caretta caretta türü iribaş bir deniz kaplumbağası görür. Önce ölü olduğunu düşünür. Ancak dokunduğunda hareket ettiğini görünce canlı olduğunu anlar ve kaplumbağaya yardım etmek için denize doğru taşıyıp, yüzmesini sağlamak ister.
Yaptığı ihbarla Ulutaş’la telefonla görüştük. Kaplumbağayı kıyıya almasını ve üzerine ıslak bir havluyla örtmesini söyledik. En kısa sürede teslim alınacağını belirttik.Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdür Yardımcısı İbrahim Çolak ile görüşerek, İzmir Milli Parklar Şubesi’yle iletişime geçtik. Milli Park yetkilileri kaplumbağayı yerinden teslim alarak, Selçuk bölgesine getirdiler.
Selçuk’tan aldığımız kaplumbağayı Kuşadası’ndaki gönüllü veterinerimiz Nevzat Yıldızlı’nın kliniğinde olta iğnesi yutabilir düşüncesiyle röntgenini çektirdik. Ancak bir bulguya rastlanmadı. Halsiz ve bitkin olan, uzun süredir besin alamadığını düşündüğümüz kaplumbağanın muhtemelen naylon poşetleri denizanası sanarak yuttuğunu tahmin etmekteyiz.
Prof. Dr. Yakup Kaska’yla görüşerek, Carettayı Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi olan DEKAMER’e götüreceğiz. Burada gerekli incelemeleri yapılarak tedavisi yapılacak. İyileştiği takdirde tekrar doğal yaşam alanı olan denize bırakılacak.
Bu tür olaylar bölgemizde sık sık meydana gelmektedir. Bu nedenle DEKAMER’in küçük modeli olan bazı ilk yardım istasyonlarının belirli bölgelerde açılması çok önemlidir.
DEKAMER’in yürüttüğü LIFEMEDTURTLES isimli Avrupa birliği tarafından desteklenen projenin faaliyetleri arasında, yeni ilkyardım birimlerinin kurulması da bulunmaktadır.
Bunlardan bir tanesi de DKMP, Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, DEKAMER ve EKODOSD derneğinin ortak protokolü çerçevesinde, Kuşadası Belediyesi’nin belirleyeceği bir alanda düşünülmektedir.Böyle bir merkez kurulması halinde, bu tür vakalarda hem kaplumbağaların tedavileri yapılacak, hem de devam eden bu süreç içinde gelen yerli yabancı ziyaretçilere kaplumbağalar hakkında bilgilendirme yapılarak, farkındalık yaratılacaktır.