Kentlerin bitki örtülerine bakıldığında, doğasında barındırdığı nadir ve endemik bitki türleri çok önemlidir. Bu tür bitkilerle ilgili, IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından, uluslararası tehlike kategorileri yayınlamaktadır.Bunlar genellikle Tükenmiş, Çok tehlikede, Tehlikede, Zarar Görebilir, Az Tehdit Altında ve Veri Yetersiz gibi kriterlerle gösterilir.Kuşadası’nda bölgedeki ekolojik özellikler nedeniyle, dünyanın başka yerinde yetişme ihtimali olmayan endemik bitkilerden birisi de, bilimsel adı Helichrysum heywoodianum olan Aydın Ölmez Çiçeği’dir.
Bilimsel adını Yunanca altın anlamına gelen “chrysos” ve dönüşmek fiilini ifade eden “helisso” sözcüklerinin birleşmesinden almaktadır.Her sapın ucunda 10-13 minik çiçekten oluşan kümeler, odunlaşmış bir gövdeden yükselmektedir.
Kuşadası’nda yaygın olan kireçtaşından oluşan güneşli yamaçları çok seven Aydın Ölmez Çiçeği, IUCN kriterlerine göre, (CR) kritik düzeyde tehlike altında gösterilmiştir.1960’LI yıllarda, İngiliz botanikçi Davis tarafından, Priene üstlerinde Mykalea dağında varlığı tespit edilmiş ve bu güne kadar sadece orada olduğu sanılmaktaydı.Davutlar-Güzelçamlı arasında 800-900 metre yükseltilerde sayılabilir derece de az kalan Aydın Ölmez Çiçekleri’nin, yeni bir popülasyonu, Kuşadası Kirazlı-Yaylaköy arasındaki kireçtaşından oluşan kayalıklarda tespit edildi.
Ancak, bu bölgede iki elin parmakları kadar kalan Aydın Ölmez Çiçekleri’nin yaşam alanları ne yazık ki, RES çalışmaları nedeniyle büyük ölçüde tahrip olmuş durumda. RES inşaatlarının kuzeyinde birkaç, güneyinde de bir miktar Aydın Ölmez Çiçeği kalmış.Aydın İlinin en nadir türlerinden biri sayılan Aydın Ölmez Çiçekleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’nden Mühendis M. İstemihan KAHRAMAN ve ADÜ Biyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Özkan EREN tarafından tespitleri yapılarak, tahrip edilmemesi için koruma altına alınması sağlanmıştır.
Ne yazık ki bu tür RES’ler, taş ocakları gibi faaliyetler yapılırken, hiçbir zaman bölgenin ekolojik hassasiyetleri göz önüne alınmamaktadır. Dünyada sadece burada yetişen ulusal ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında olması gereken doğal miraslarımızın habitaları yok olmakta ve bitkinin zaten tehlike altında bulunan sayısı daha da azalmaktadır.
Kuşadası bir turizm kentidir. Dünya turizminde botanik turizmi önemli yer tutmaktadır. Kuşadası’nın bitki türlerini tanıtan Türkçe-İngilizce bir kitap basılması için, Kuşadası Belediyesi’ne müracaat edeceğiz. Vatandaşlara, eğitim kurumlarına, turist rehberlerine ve turizm fuarlarında dağıtılması halinde, önemli derecede yararı olacağını düşünüyoruz.
Kuşadası biyolojik çeşitlilik açısından nadir ve endemik türlere ev sahipliği yapmaktadır. Ancak RES, taş ocağı, makilik tahribatları ve yapılaşma gibi tehditlerle karşı karşıyadır.
Doğal değerlerimizin korunması için tanıtmaya gayret gösterecek, kamu kurumları, yerel yönetimler ve Üniversitelerle işbirliği yapmaya devam edeceğiz.