ASKİ’de çalışan Özgür Şahin tarafından bulunan Kukumav cinsi Baykuş yavrusunu ihbar üzerine teslim almıştık.Yaklaşık 1 aydır EKODOSD üyeleri tarafından bakımı yapılan ve beslenmesi sağlanan Baykuşu, uçabilir ve beslenebilir düzeye eriştiği için kontrollerini yaparak bugün doğal yaşam alanına saldık.
![]() |
Bu baykuş türünü ağaçların dalları arasında, direkler üzerinde, terkedilmiş evlerin çatılarında, çatlaklarında, bacalarda gündüzleri bile görebilmek mümkündür. Kırsal alanlarda, bağ, bahçe ve tarlalardaki güve, solucan, tırtıl, çıyan ve fareleri avlar. Güçlü pençeleriyle yılan bile avladıkları görülür. Eski Mısır’da uygarlığın, Antik Yunan kültüründe bilgeliğin temsilcisi olarak bilinen baykuşlar, dünyanın değişik ülkelerinde farklı anlamları bulunmaktadır. Baykuşlar eski dönemlerde Türklerde bilgeliğin ve fedakarlığın simgesi olmuşlardır. Ancak Anadolu’nun birçok yerinde de yanlış bir inançla uğursuz olarak anılmaktadır. Mimar Sinan yapmış olduğu eserlerinin üzerine Baykuş formu işlemiştir. |
İstanbul’da bulunan Mimar Sinan Üniversitesi’nin logosunda da Baykuş figürü bulunmaktadır.Tarım zararlılarını yediklerinden aslında çiftçilerin dostu olan bu tür yırtıcı kuşlara en büyük tehdit, tarımsal faaliyetlerde kullanılan zirai ilaçlardan gelmekte ve zehirlenerek yaşamlarını kaybetmektedirler.
Doğal denge için çok önemli olan ve her geçen yıl sayıları azalan baykuşların çoğalması, zirai mücadelede daha az ilaç kullanılması demektir.
Baykuşlar uğursuz değil insanlığa yararlı bir yırtıcı kuş türü olup, mutlaka korunmalıdır.