İstanbul Sarıyer Belediyesi tarafından, 2. Kilyos Çevre ve Sanat Günleri Festivali Kilyos’ta yapıldı.
Sarıyer Belediyesinin davetlisi olarak; Kuşadası’ndan EKODOSD, Kıbrıs’tan HER DAİM DOSTLAR GRUBU ve İstanbul’dan AYDINLIK NESİLLER DERNEĞİ, BAK-TEK(YENİLİKÇİ VE ÇEVRECİ BİYOREMİDASYON TEKNOLOJİSİ), BELGRAD ORMANI KORUMA GÖNÜLLÜLER DERNEĞİ, BİLİMİN ÇAKIL TAŞLARI, BİSİKLETLİLER DERNEĞİ, BUĞDAY EKOLOJİK YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ, ÇEVKO, DEHA BİODİZEL, EXİTCOM, EKOİQ, GREENPEACE, , İKLİM İÇİN SES VER - 350 TÜRKİYE, KOKOPELLİ ŞEHİRDE, KOZMOZ HEYKEL SERAMİK ATÖLYE, KİLYOS DOĞAL ÇEVRESİNİ KORUMA VE ÇEVRE KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRME DERNEĞİ, KİLYOS KUMDA SANAT ÇALIŞMA GRUBU, KUZEY ORMANLARI DERNEĞİ, KÖSTEBEK KOLLEKTİFİ ORGANİK ÜRÜN STANDI, PAGÇEV, ROTARY 2420.BÖLGE VAKFI-SARIYER ROTARY KULÜBÜ, SARIYER GİRİŞİMCİ KADINLAR KOOPERATİFİ, SAGEM, SARIYER KENT KONSEYİ, TAP, TREND DK, TÜRK KALP VAKFI, TURMEPA - DENİZ TEMİZ DERNEĞİ, TEMA, TÜRKİYE ORMANCILAR DERNEĞİ, TÜBİSAD (BİLİŞİM SANAYİCİLER DERNEĞİ), YENİ İNSAN YAYINEVİ, YERYÜZÜ DERNEĞİ, YEŞİL DÜŞÜNCE DERNEĞİ’yle birlikte farklı ülkelerden 60 yakın Kumda Heykel sanatçıları katıldı.
Sarıyer Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde, Kum Zambaklarından, Kumdan Sanata, kıyı temizliğinden, doğa için pedala, değişik atölyelerden, forumlara, sergi ve stantlardan belgesellere kadar birçok etkinlik gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 sivil toplum örgütünden oluşan stantlar, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ ve ziyaretçiler tarafından gezildi.
İklim için ses ver etkinliği, İklim değişikliği nedir, hayatımızı nasıl etkiliyor, İklim değişikliği ve sağlık etkisi, İklim değişikliğine karşı yerel politikalar, İklim için kadınlar, İklim değişikliği ve su politikaları, İklim adaleti ve termik santraller, Hava kirliliği ve Sağlık Etkisi, Marmara bölgesinin yaşam kaynağı kuzey ormanları, Belgrad ormanında aktif yaşam, doğru nefes tekniği gibi önemli konuların anlatıldığı forumlar düzenlendi. Yönetmenliğini Yavuz PULLUKÇU’nun yaptığı LATMOS belgeseli gösterildi.
Kilyos Doğal Çevresini Koruma ve Geliştirme Derneği, Kıbrıs Her Daim Dostlar Grubu ve EKODOSD’un katılımıyla “Türkiye’de Kum Zambaklarının Korunması” konulu bir forum düzenlendi.
Forumdan sonra, üç sivil toplum örgütü tarafından “Türkiye Kum Zambakları Platformu”nun oluşturulması için bir çalışma başlatılması, kum zambaklarının yetiştiği kentlerdeki sivil toplum örgütleriyle görüşülmesi, kum zambakları festivallerinin her yıl bir kentte düzenlenmesi, kum zambaklarının Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından Tür Koruma Eylem Planı’na alınması için ilgili kurumlarla temasa geçilmesi kararlaştırıldı. Yapılan forumdan sonra Sarıyer Belediyesinin teşekkür belgesi, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Esra G. Bozyazı Daylan tarafından EKODOSD’a takdim edildi. Uluslararası katılımlı yapılan Kumda Sanat heykelleri büyük ilgi gördü.
EKODOSD standına gelen ziyaretçilere, Kuşadası ve çevresinin tanıtımı yapıldı ve bölgemizdeki kum zambaklarıyla ilgili yapılan çalışmalar anlatıldı.
Türkiye’nin önde gelen doğa koruma kuruluşlarından WWF-Türkiye ve 20 yıldır iklim değişikliği konularında mücadele sürdüren Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer MADRA gibi önemli isimlerde standımıza gelerek bilgi aldı.
Çevreci derneklerin sonuç bildirgesinden sonra, sertifika ve plaket töreni gerçekleştirildi. İstanbul’un en büyük ve en kapsamlı doğa hareketi olarak gösterilen festivalde gelecek yıl daha da etkin faaliyetlerde buluşmak üzere herkes vedalaştı.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü GENÇ’e, Çevre Koruma ve Kültür Müdürlüğü’ne, Kilyos Doğal Çevresini Koruma ve Çevre Kültürünü Geliştirme Derneği’ne gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ederiz.