Yaklaşık 1 yıl önce, yaban hayvanları için ölüm yolu olarak bilinen 30 km’lik Söke-Bodrum yolu üzerinde yarı sucul canlılardan bir Su Samuru çarpılarak ölmüştü. Karayolunun aynı bölgesinde bugün bir Su Samura daha bir araç tarafından ezilerek yaşamını yitirdi.Onlarca yaban hayvanının ezilerek öldüğü Söke-Bodrum yolunda, çiftliğinin yola yakın olması nedeniyle hergün sabah erken saatlerde yolda ölen hayvanların kaydını tutan EKODOSD yönetim kurulu üyesi Abdullah KAVAK, bugün ilginç bir hayvanla karşılaştı.
Geçtiğimiz yıl ölen ve bugün de çarpılarak yaşamını yitiren Su samurunun tespit edilmesiyle, Söke Ovası’nda bulunan eski menderes yatakları olarak bilinen azmaklarda yaşadıkları kesinleşti. Yaşam alanlarının azalması, aşırı kirlilik ve çevresel faktörlerle sayıları günümüzde oldukça azalan ve eski yıllara göre doğada yiyecek sıkıntısı çeken bu canlılar, yaşamlarını sürdürmek ve nesillerini devam ettirmek için, bulunmuş olduğu alandan bir diğer alana geçmek zorunda kalmaktadır.
Yaşam alanları olan sulak alanlar arasında karayolu bulunduğundan ve geçiş koridorları da olmadığından, ne yazık ki diğer yaban hayvanları gibi bu Su Samuru da ezilerek hayatını kaybetmiştir.Söke – Bodrum karayolunda son 30 yılda birçok genişlemeler, bölünmüş yol ve çelik bariyerlerin döşenmesi gibi birçok değişimler olmuştur. Yolda her yapılan yenilik sadece insan odaklı olduğundan, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın en zengin yaban hayatının geçtiği karayolunda yaban hayatı için bir düzenleme düşünülmemiştir.
Daha önce ölen hayvanlarla ilgili Karayolları ve ilgili kurumlara verdiğimiz rapor sonucunda, yol kenarlarına tabelalar dikilmişti. Özellikle gece ve sabaha karşı çarpılan hayvanlar için, sürücülerin hem kendi hayatlarını tehlikeye atmaması hem de bu canlıların yaşamlarının korunması için sürat yapmamalıdır.
Dünyanın birçok ülkesinde var olan, ülkemizde de birkaç yerde yapılmaya başlanan yaban hayatı köprüleri, yaban hayvanlarının doğal bir yoldan geçmelerini sağlayarak, yaşamlarını kurtarmaktadır.
Söke-Milas karayolu düz alanda olduğundan bu tür geçiş koridorlarının yapılması zor olsa da, karayolunun altında kullanılmayan birçok menfez bulunmaktadır. Kullanılmayan menfezler içinde bitkilendirme yapılarak, doğaya uyumlu bir şekilde düzenlenip yaban hayvanlarının tehlikesiz bir şekilde geçişleri sağlanabilir.Bu nadir canlıların yaşam alanları olan Söke Ovası’nın azmakları kirletilmemeli ve koruyucu önlemler alınmalıdır.
Azmaklar su toplama çukurları gibi görülmemeli, Su Samurları başta olmak üzere birçok canlıya beslenme, barınma ve üreme olanağı sundukları bilinmelidir.Zengin yaban hayatının tam ortasından geçen Söke-Bodrum yolunda gerekli önlemler mutlaka alınmalıdır.