Kuşadası Nazilli Sitesi plajında bir yunusun kıyıya geldiği, sahildeki vatandaşlar tarafından yunusun denize doğru götürüldüğü, sonra geri geldiği ve bir tekne tarafından tekrar açığa bırakıldığı ve tekrar geri geldiği tespit edildi.Yunus üzerinde yapılan ilk incelemelerde herhangi bir yara ve kesi izine rastlanmadı. Ancak sırt bölgesinde deri ile kaslar arasında lokalize olan iplik benzeri kıvrımlar oluşturan ve 10-15 cm uzunluğundaki parazit helmintler yoğun bir şekilde görüldü.
Bu tür parazit oluşan ve kendini kumsala atan ve önceki ölen yunus vakalarından bilindiği gibi, bu yunusun da kısa bir süre sonra öldüğü görüldü.
Yunus yerinden alınarak ADÜ Veteriner Fakültesi’ne götürülerek sistemik nekropsisi, Patoloji Doç. Dr. Hamdi AVCI, Parazitoloji Doç. Dr. Süleyman AYPAK ve ekibi tarafından yapıldı. İncelemeler sonucunda hem dış hem içte yoğun bir şekilde parazitler belirlendi. İç organların hemen hepsinde parazitlerin olduğu tespit edildi. Akciğerde yapılan incelemede önemli bulgulara rastlandı ve ölüm nedeninin akciğerdeki sorundan kaynaklandığı belirlendi. Organların laboratuvar incelemeleri tamamlandıktan sonra hastalık ve parazitlerin kesin teşhisleri yapılabilecektir.
Muhtemelen yunus akciğer sorunu nedeniyle dalamamış ve midede yapılan incelemelerde de uzun süredir beslenemediği görülmüştür. Ayrıca midesinde denize atılan alüminyum folyoların ve diğer atıkların olduğu da tespit edilmiştir.
Yaz mevsimi olması nedeniyle plajdaki vatandaşların ilgisini çeken bu tür vakalarda, bilinç çok önemlidir. Vatandaşlar yunusa yardım etmek ve yaşatmak amacıyla her vakada olduğu gibi, bu yunusu da açığa doğru çekmeye çalışmışlardır. Yunusta her defasında geri dönmüştür. Yunusta bir sorun olmasa zaten kesinlikle kıyıya gelmeyecektir. Tespit edilen bulgulara bakıldığında yunus ölümlerinin sıradan ölüm olmadığı, hastalıklardan da öldükleri görülmektedir. Önceki aylarda yine Kuşadası'nda ölen bir yunusta, ADÜ Veteriner Fakültesi Patoloji Bölümü tarafından dört farklı hastalık tanımlanmıştı. Evcil hayvanlarda bu hastalıkların erken dönem teşhislerinde tedavi yapılırken, yaban ve sucul hayatta ise yapılamamaktadır.
Bazen de ağa takılarak ya da kasti olarak yaralanmalar görülmektedir. Bu tür durumlarda en önemli sorun, bölgemizde hiçbir rehabilitasyon havuzunun olmayışıdır. Rehabilitasyon havuzları olursa bu canlılara ilk yardım uygulanarak, tedavi süreçlerinin takip edilmesi sağlanabilir. Şu anda böyle bir kazanın olması halinde yaklaşık 3 mt. Olan bir canlıyı koyabilecek hiçbir yer bulunmamaktadır. Rehabilitasyon havuzlarının da denize yakın bir alanda olması taşınması güç olan bu canlar için daha sağlıklı olacaktır. Bu yunusun midesinden çıkanlara bakıldığında, aynı durumun diğer yunuslarda da görülebileceği anlaşılmaktadır. O nedenle hem bu nadir canlılar hem de kendimiz için denizlerimizi temiz tutmalıyız.