Kuşadası Haybulans tarafından EKODOSD’a teslim edilen Orman Çulluğu (Scolopax rusticola)’nun herhangi bir yarası olmadığı, sadece uzun göç yolculuğundan bitkin vaziyette olduğu anlaşıldı.Bir gün misafir ettiğimiz Çulluk hem beslenme hem de dinlenme fırsatı buldu.Stresli olan Çulluğu orman kıyısında sulak alan olan bir yere getirdik. Stres düzeyini azaltmak ve sakinleşmesi için topladığımız meşe yapraklarının içinde kamufle olmasını sağladık. Yanından uzaklaşarak karşıdan izlemeye aldık.
Yaprakların içinde kendini güvende hisseden Çulluk uzunca bir süre hareketsiz kaldıktan sonra uçarak özgürlüğüne kavuştu.
Türkiye için önemli bir tür olan Çulluğun avlanma baskısı yüzünden popülasyonunda ciddi düşüş yaşandığını belirten Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmuş ve öğrencisi ornitolog Muhammet Ertem; türü tehdit eden başlıca faktörler arasında habitat kaybı, yoğun tarım faaliyetleri ve yasadışı avlanmanın yer aldığını, ayrıca iklim değişikliği, göç yolları ve kışlama alanlarının değişmesine neden olarak uzun vadeli bir tehdit oluşturduğunu ve türün ayrıca kuş gribine karşı hassas olduğunu söylediler.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından türün popülasyonunun Düşük Tehlike (LC) kategorisinde sınıflandırılmakla birlikte, yerel popülasyonlarının habitat kayıpları ve avlanma nedeniyle tehdit altına girebildiğini, Çulluğun genellikle yaprak döken ve karışık ormanlarda, özellikle nemli topraklara sahip alanlarda yaşadığını, yaprak altlarında omurgasız canlıları arayarak beslendiğini ve bu özelliğiyle ekolojik dengenin korunmasına katkı sağladığını belirttiler.
EKODOSD/KUŞADASI