Kuşadası oteller bölgesi açıklarında dalış yapan Diver Bees Dalış Merkezi dalgıçları Alperen Yılmaz ve Hanzal Göç tarafından bulunan yavru bir yunus kıyıya getirildi.EKODOSD tarafından teslim alınan Yunus üzerinde yapılan kontrollerde bilimsel adı Stenella coeruleoalba türü Çizgili yavru bir yunus olduğu tespit edildi.Yapılan kontrollerde yavru yunusun alt bölgesinde 5-6 cm.lik bir delinme olduğu görüldü. Uzman bir veterinerden aldığımız bilgiye göre, yara izinin bir aletle yapıldığını göstermektedir.
Yunusların genelde plastik kirliliği, stres, diğer yunuslarla kavga ve çoğunlukla da hedef dışı av olarak trol ağlarına yakalanıp nefes alamadığından boğularak öldükleri ve bazen de kasti olarak vuruldukları görülmektedir.
Aynı zamanda Kuşadası Körfezi’ne dışarıdan gelen trol teknelerinin hedef dışı av olarak av araçlarına takılmalarından, ölü yunusların üzerindeki ağ ve teknede sürtünmeden dolayı oluşan izlerden ve yakalandıktan sonra kuyruklarının kesici bir aletle kesilmelerinden de neden öldükleri anlaşılmaktadır.
Yapılan ölçümlemelerde 99 cm. gelen yavru yunusun geçtiğimiz yaz aylarında ölen hamile yunustan ölü olarak çıkarılan 89 cm boyundaki yavru yunustan 10 cm. daha büyük olduğu görüldü.
Nadir gözlemlenen bir tür olan Çizgili Yunusların Kuşadası Körfezi’nde yoğun olarak görülmeleri ve yavrulardan da anlaşılacağı gibi üremelerini ve beslenmelerini bu bölgede gerçekleştirmeleri körfezin bu canlılar için ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir.
Yunusların, deniz kaplumbağalarının ve Akdeniz Foklarının yoğun olarak görüldüğü ve biyolojik çeşitlilik açısından zengin türlere ve sağlıklı deniz çayırlarına sahip olan Kuşadası Körfezi’ni geceleri ışıklarıyla aydınlatarak ağlarını atan trol teknelerinin avlanmalarının olumsuz etkileri konusunda tekrar bir değerlendirme yapılmalıdır.
Deniz koruma alanları için gerekli düzenlemeler mutlaka yapılmalı, nadir deniz canlıları ve yereldeki kıyı balıkçısının geleceği düşünülmeli, güvenli bölgeler oluşturulmalıdır.
EKODOSD/KUŞADASI