Aydın Söke’ye bağlı Sarıkemer’i ikiye bölen Büyük Menderes Nehri’nin üzerindeki tarihi Taşköprü’de ki çevre sorunları bölgenin kanayan yarası haline geldi.Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından gerekli şartlar yerine getirildikten sonra 5 yıl süreyle köprüde temizlik yapılabileceğiyle ilgili izin verilmesine rağmen bir türlü temizlik gerçekleştirilememişti.Yukarı havzadan suyla birlikte gelen insan kaynaklı çöpler, hayvan ölüleri ve doğadan gelen ağaç ve odun gibi atık maddeler köprünün altındaki kemerleri tıkıyor, atık maddeler adacıklar oluşturuyordu.
Ayrıca ölen inek, koyun, keçi, domuz gibi hayvanlar “su götürür” mantığıyla menderese atılıyor ve Taşköprü’nün arkasında birikiyordu. Bu durum halk sağlığı açısından çok önemliydi.
Geçtiğimiz günlerde Ankara’dan TBMM Dilekçe Komisyonu üyeleri olan milletvekilleri “Bafa Gölü Yerinde İnceleme” kapsamında bölgeye gelmiş ve aktarılan sorunlardan birisi de tarihi Taşköprü’deki çevre kirliliğiydi.
Bugün DSİ’ye ait büyük bir kepçe Taşköprü’de çalışmaya başladı. Aslında bu temizlik yaz aylarında menderes içinde su yokken yapılması hem makinenin daha rahat çalışmasını sağlayacak hem de şu an kepçenin çıkardığı balçık ve pis sular denize gitmeyecekti. Yine de temizliğin başlamasını olumlu buluyoruz.
Yapılan bu temizlik sonucu Taşköprü’de geçici bir rahatlama olacaktır. Suyun geçmesi daha da kolaylaşacak ve sucul canlıların geçmesi sağlanacaktır.
Ancak kış mevsiminde yine atıklar, çöpler, ağaç kütükleri ve hayvan leşleri tekrar gelecek ve aynı sorunlar devam edecek ve köprü yine tehdit altına girecektir.
Tüm bunları önlemenin yolu; Aydın Baltaköy ve Söke Regülatörlerinde olduğu gibi, Taşköprü’ye de bir yüzer bariyer sisteminin takılmasıdır. Menderesten gelen tüm atıklar ve hayvan leşleri köprüde değil, bariyerde birikecek, buradan alınması daha kolaylaşacak ve Taşköprü yıkılma tehdidinden kurtulacaktır.
Bu sorunların ortadan kalkması için sadece DSİ’nin çalışmaları yeterli değildir. Menderese atılan atıkların, hayvan ölülerinin ve su kirliliğinin önüne geçilmesi için tüm kurumların işbirliğine ihtiyaç vardır.Tarihi Taşköprü’nün korunmasını sağlamak, çöplerin Bafa Gölü’ne ve denize gitmesini önlemek ve halk sağlığının korumak için yüzer bariyer sisteminin mutlaka kurulması gerekir.
Sarıkemer Muhtarı İhsan Kalmaz, bugün yapılan temizlik için memnun olduklarını ancak bir süre sonra aynı sorunların devam edeceğini söyledi. Menderese atılan hayvan leşleri yüzünden ağır koku oluştuğu, halkın köprüden geçmeye zorlandıklarını, atıkların tarihi köprüye zarar vermesinden korktuklarını bu konuya köklü bir çözüm bulunmasını istediklerini belirtti.
EKODOSD/KUŞADASI