Çarşamba Söyleşilerinde bu hafta, Kuşadası Mimarlar Odası Temsilciliği, ADAFOD (Kuşadası Fotoğraf Dostları) ve EKODOSD işbirliğiyle, yazları Kuşadası’nda yaşayan Türkiye’nin önemli fotoğrafçılarından mimar Nusret Nurdan Eren’i anısına EKODOSD derneğinde bir anma gecesi düzenlendi.Yoğun ilgi gören anma gecesinde eşi Gülden Eren, Mimarlar Odası Kuşadası Temsilciliği yönetim kurulu üyesi Doç. Dr. Beril Özmen, ADAFOD adına Baytekin Kara ve EKODOSD adına Bahattin Sürücü birer konuşma yaptı.
İstanbul’dan ve Fethiye’den canlı olarak katılan yakın dostları ve fotoğrafçı arkadaşları anılarını paylaştı. Nusret Nurdan Eren’in çektiği fotoğraflardan oluşan seçkiler konuklarla paylaşıldı.1959’da İTÜ Mimarlık Bölümünü bitirerek, 1969 yılında başladığı fotoğrafçılığa 1980’de doğa fotoğrafçılığıyla devam Nusret Nurdan Eren, belgeci anlatım tarzının grafiğe dönüşmesinin en güzel örneklerini sunan fotoğrafçılardan biriydi.
Yaşamı boyunca Anadolu’yu karış karış gezerek belgeleyen EREN, birçok ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödül kazandı.
Özgün üslubu ve benzersiz çalışma disipliniyle, birçok fotoğrafçının idolü olan Eren’in, çiçekler, sazlar ve mantarlar konusunda da özgün çalışmaları bulunmakta, Arkadaşım Boz Ardıç ve vefatından bir hafta önce prova baskısını gördüğü retrospektif kitapları bulunmaktadır.
Geçmiş yıllarda EKODOSD derneğinde de sunumlar gerçekleştiren Nusret Nurdan Eren 1960’lı yıllarda henüz milli park olmadan önce Büyük Menderes Deltası’nda da çekimler gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin birçok bölgesinde yıllar önce çektiği fotoğraflar dönemini anlatan birer belge niteliğinde kalmıştır.
Ençok görmek istediği yerlerden biri olan Latmos(Beşparmak) Dağları’na götürdüğümüzde “ keşke buraya dizlerim sağlamken gelseydim. Fotoğraf için çok zengin ve olağan üstü bir doğası var buranın.” Demişti. Tüm güzellikleri gördükten sonra maden ocaklarının içinden geçerken “Türkiye’nin doğusundan, batısına, güneyinden, kuzeyine kadar tüm bölgelerde fotoğraflar çektim. Yıllar önce çektiğim güzelliklerin aynı bugün Latmos’taki gibi bugün yerinde olmadıklarını gördüğümde çok üzülüyorum. Eğer bu zenginliklere sahip çıkılmazsa bugünün çocukları bu güzellikleri bizlerin çektiği eski fotoğraflardan görebilecekler.” Diyerek, Grand Kanyon örneğini dikkat çekip koruyarak kullanmayı anlatmıştı.
Nusret Nurdan Eren’i saygıyla ve minnetle andık.
Eşi Gülden Eren tarafından, son kitabı kurumlara takdim edildi.
EKODOSD/KUŞADASI