Dün Kuşadası – Selçuk yolunda motosikletle seyir halindeyken yola çıkan yaban domuzlarına çarpan 3 gençten biri hayatını kaybederken, diğer 2 kişinin de ağır yaralandığını üzülerek öğrendik. Umarız bu tür üzücü kazalar son olur bir daha yaşanmaz. Ancak kamuoyuna pek fazla yansımasa da Kuşadası Belediyesi Güvercinmasa ihbar hattından bize gelen mesajlardan sık sık domuz kazalarının yaşandığını biliyoruz.
Bu tip kazalar çoğalmaya başlayınca, sürücülerin can güvenliğini tehlikeye sokmaması ve hayvanların da çarpılmaktan kurtulması için, ilgili kurumların karayoluna gerekli uyarı levhalarını koymalar konusunda Kaymakamlığa bir yazı yazmıştık. Kuşadası Kaymakamlığı tarafından ilgili kurumlara gönderilen yazıda; konu ile ilgili gereğinin yapılarak, yapılan iş ve işlemler neticesinde ivedi olarak bilgi verilmesi istenmiştir.
Yanıt kısa sürede gelmiş, ancak Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü’nden gelen yazıda; 28. (Aydın) Şube Şefliği’ne ait Nöbet Devir Teslim Defterinde “karayolu üzerinde domuza çarpma” şeklinde kaza kaydı bulunmadığı, domuzların karayolunu sıklıkla geçtiği noktaların tespitinin yapılamadığı, Karayolu Trafik İşaretleme Standartlarında, bu tür işaret levhalarının hayvanların yoğun geçiş yaptıkları yerlere konulabileceği belirtilmiştir.
Bu durum belki normal karayolları için uygun olabilir. Ancak Kıyılardaki tüm turizm kentlerinde görüldüğü gibi, Kuşadası’nda da habitat kaybı ve peyzaj parçalanmaları nedeniyle yaban hayatındaki hayvanların yaşam alanları kısıtlandığından şehrin doğu kesiminden batı kesimine yani kentin içine hatta denize kadar hemen her sokaktan domuzların indiği görülmektedir.
Karayolları; her ne kadar Kuşadası meskûn mahal geçişinde kaldığı, orta refüjde yol aydınlatmasının mevcut bulunduğu, araç azami hız limitinin 50 km./saat olduğunu belirtse de bu durum kazaların oluşumunu engellememektedir.
Yaban domuzları beslenmek için özellikle akşam saatlerinde şehri ikiye bölen çevre yolunun doğu bölümünden, batı bölümüne geçmek için bölünmüş devlet yolunu kullanmakta, hangi sokaktan ve ne zaman çıkacakları belli olmamaktadır.
Domuzların araç çarpılmalarının en sık yaşandığı yerler, gelen ihbarlara bakıldığında Kuşadası – Selçuk yoludur. Dün yaşanan üzücü olayda bu yol üzerinde meydana gelmiştir.
Domuz kazalarının önlenmesi için, tüm dünya ülkelerinde ve ülkemizin birçok bölgesinde uygulanan “Vahşi Hayvanlar Geçebilir” levhaları ve şekil - renkleri farklı olan uyarı tabelaları, domuzların yoğun olarak kullandıkları Kuşadası – Selçuk yoluna mutlaka konulmalı, sürücülerde kendi güvenlikleri için buna dikkat etmelidir.
EKODOSD/KUŞADASI