Çarşamba Söyleşilerinin bu haftaki konuğu Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tendü Hilal Göktuğ oldu.Ekoturizm faaliyetleri kapsamında Latmos’un değerlendirilmesi konulu bir sunum gerçekleştirildi. Latmos’un ekoturizm potansiyelini belirleyen önemli unsurları, floristik, faunastik, tarihi ve arkeolojik özellikleri, ekoturizm ekonomisi ve çevresel sorunlarıyla ilgili konulara değinildi.
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yapılan ekoturizm faaliyetlerinden örnekler gösterildi. Dünyadaki önemli ekoturizm ülkeleri ve bu ülkelerin ekoturistleri büyüleyen koruma alanları, koruyucu tedbirleri, ulusal ekoturizm sertifikasyon programlarının ekoturistlerde yarattığı güvenilirlik, planlı, kontrollü ve sürdürülebilir ekoturizmin yereldeki insanlara yararları anlatıldı.
Yapılan sunumdan sonra Prof. Dr. Tendü Hilal Göktuğ'a, genç grup üyeleri tarafından EKODOSD'un teşekkür belgesi takdim edildi.
Latmos (Beşparmak) Dağları, doğal ve kültürel kaynak değerleri ve ekoturizm potansiyeli açısından Türkiye’nin en önemli doğa koruma alanlarından biri olup, bir an önce maden faaliyetleri gibi çevre sorunlarından kurtarılmalıdır.
Son günlerde Latmos’ta turizm adı altında farklı faaliyetlerin yapılacağı bazı girişimlerin de olduğu görülmektedir. Bunlara çok dikkat edilmelidir.
Planlı, kontrollü ve bilimsel metotlarla yapılmayan faaliyetler Latmos’un doğal dokusuna, çevresine ve yerelde yaşayan insanların geleneksel yaşamına zarar verecektir.
Öncelikle Latmos bütüncül bir şekilde korunmalı, korumaya uyumlu bir şekilde kullanılması için doğru projeler hayata geçirilmelidir.
EKODOSD/KUŞADASI