Çarşamba Söyleşilerinde bu haftaki konuğu ADÜ Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hatice ÖZENOĞLU oldu.“Bilim Serüveninin Bilinmeyenleri” konulu bir sunum gerçekleştirildi. Özenoğlu’nun yaptığı sunumda, bilim ve sanatın bir toplumun gelişimindeki önemini vurgulamasıyla başladı.
Prodf. Dr. Özenoğlu “Bilim tarihine geniş bir persfektiften bakıldığında, bilimsel değeri olan her bilginin uzun ve çetin bir gelişim aşaması geçirdiği görülür. Sunumun ana konusunu da Ortaçağ’da Türk-İslam dünyasında gerçek bilim dönemi (Altın Cağ) olarak adlandırılan bilimde orijinal eserlerin ortaya konduğu 7.yy’dan 10.yy (15. Yy)’a kadar olan dönem oluşturmuştur.
İslam Dönemi’nde bu gelişimin olmasını sağlayan etmenler, devlet adamlarının desteği, İslam dininin bilime olumlu bakış açısı, yoğun çeviri faaliyetleri ve bilimi destekleyen ve geliştiren kurumlardır.
Bu kurumlar Bilgelik Evi, Gözlemevleri, Hastaneler, Medreseler ve Kütüphanelerdir.
Bilim insanları Bilgelik Evi’nde her gün çeviri, okuma, yazma, konuşma, diyalog ve tartışma ortamı içindeydiler. Bu sayede bu kurum, Arapça, Farsça, İbranice, Süryanice, Grekçe, Latince ve Sanskritçe gibi konuşulan ve yazılan farklı dillerin bir potada eritildiği gerçek bir bilim merkezi haline geldi.
Batı dünyasında House of Wisdom adı ile anılan bilgelik evlerinde Eski Roma, Çin, Hint, İran, Mısır, Kuzey Afrika, Yunun ve Bizans uygarlıklarına ait pek çok bilimsel eserde Arapçaya çevrilmiş ve bilim insanları bu eserlerdeki bilgileri geliştirerek günümüzdeki pek çok bilim dalının kurucusu ve uygulayıcısı olmuşlardır.
Sunumda önemli buluşlara imza atmış adlarını bilmediğimiz bilim insanlarından da örnekler verildi.” Dedi.
EKODOSD/KUŞADASI