Aydın Vali Yardımcısı Mehmet Yüce’nin başkanlığında yapılan, Mahalli Sulak Alan Komisyonunun Aralık ayı toplantısında, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğiyle yürütülen Avrupa Yılan Balığı (Anguilla anguilla) Habitatının ve Göçünün İyileştirilmesine yönelik bir çalıştay yapılması ve bir çalışma grubu oluşturulması kararı alınmıştı.
Karar gereği Aydın’da yapılan çalıştaya; Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, DKMP Aydın Şube Müdürlüğü, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik ve İkilim Değişikliği İl Müdürlüğü, Söke Belediyesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Onsekiz Mart Üniversitesi, Yeşilköy Muhtarlığı, Söke Sulama Birliği, Azap Gölü ve Bafa Suürünleri Kooperatifleri, WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ve EKODOSD katıldı.
Çalıştayın salon toplantısında; WWF-Türkiye’nin bilim danışmanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükran Yalçın Özdilek tarafından, Avrupa Yılan Balığının küresel ve bölgesel önemi üzerine bir sunum gerçekleştirildi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Enerji Yönetim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ozan Deniz tarafından, Söke Ovasının hidrolojik durum analiziyle ilgili bir sunum yapıldı.
Yapılan sunumlardan sonra, paydaşlarla değerlendirme ve tartışmalar yapıldı.
İkinci gün yapılan arazi çalışmalarında; Göç rotası üzerindeki sorunların yerinde görülmesi için Büyük Menderes Taşköprü, Serçin balıkçı barınağı, Serçin Prizi, Sakızburnu regülatörü, Sakızburnu Dalyan kanalı, Şişme Savak ve Büyük Menderes Deltası’ndaki menderes kapatmada incelemelerde bulunuldu. Nesli tehlike altında bulunan Avrupa Yılan Balığının göç yollarının iyileştirilmesi ve göç engellerinin ortadan kaldırılmasına yönelik değerlendirmeler tartışıldı.
Tüm kurumlar ve kuruluşlarla birlikte ikinci bir çalıştay Eylül ayında yapılacak.
Avrupa Yılan Balığı (Anguilla Anguilla)
Vücudu uzun, yılan şeklinde ve kaygan olan Avrupa Yılan balığının ortalama boyu 60-70 cm’dir. Yılan balıkları acı veya tatlı su göllerinde, der ve çaylarda bulunur. Acı veya tatlı sularda üremez, üremek için 7 bin km. yol kat ederek Sargasso denizine gider. Burada yumurtladıktan sonra ergin yılan balıkları ölür. Yavruların Akdeniz sularına girerek, Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla Bafa Gölü’ne gelir. IUCN tarafından hazırlanan Kırmızı Liste’ye göre kritik olarak tehdit altında olan türler arasındadır.
Aydın’da bulunan Bafa ve Azap Gölleri ve Büyük Menderes Deltası, Türkiye’de yılan balığı dağılımının %24 oranıyla en fazla olduğu yerdir. 1984-1985 yıllarında yaklaşık 60 ton avlanan yılan balığı, 1990’lı yıllarda 2-6 ton olacak şeklinde düşmüş ve göç rotası üzerindeki engeller nedeniyle daha da düştüğü görülmektedir.
Yılan balığının göç yollarındaki tehditlerin ortadan kaldırılması için tüm kurumların birlikte olduğu ve katkı yaptığı çalıştay çok önemlidir.
EKODOSD/KUŞADASI