Havalar ısındıkça biyolojik çeşitlilik ve besin zinciri içerisinde önemli işlevi bulunan sürüngenlerle ilgili ihbarlarında çoğaldığı görülmektedir. Özellikle yılanlar konusunda Kuşadası’nın her bölgesinden ihbarlar gelmektedir. Her ne kadar duyarlılık ve bilinç artmış olsa da kötü niyetli kişiler tarafından bazı sürüngenlerin öldürüldüğünü öğrenmekteyiz.
Kadınlar Denizi, Ege, İkiçeşmelik ve Değirmendere mahallelerinden yoğun olarak ihbarlar gelmektedir. Vatandaşlar “bu yılanların evlerin arasında ne işi var”” diye sormakta ve şaşırmaktadır.
Aslında yılanlar orada hep vardılar. Kış uykusundan uyandıklarında toprağın altından çıktıklarında karşılaştıkları manzarayı görünce asıl onlar şaşırmaktadır.
Yaşam alanları iyice daralan ve evlerin arasında kalan küçük yeşilliklerin içinde veya sitelerin bahçelerinde yaşam savaşı veriyorlar.
Bu durum ister istemez yılanlarla insanları karşı karşıya getirmektedir. Yılanın karşılaştığı kişi duyarlı ve bilinçli birisiyse hayatta kalma şansı yüksek, kötü niyetli birisiyse sonu hüsranla sonuçlanmaktadır.
En fazla ihbar gelen türlerin başında, bacaklarının bulunmaması ve 1,5 metreye kadar ulaşan boyları ve tanımayan birinin ilk görüşte yılan sandığı Oluklu Kertenkeleler gelmektedir.
Özellikle Kadınlar Denizi mahallesinde yoğun olarak görülen bu sürüngenlerin yapılaşmalar ve açılan yollarla yaşam alanları kısıtlanmış olup, evlerin arasında kalmış yeşil alanlara, sitelerin bahçelerine barınmak amacıyla girmektedir.
Yılanların derilerinde çok fazla bulunan ve özellikle yerdeki titreşimleri algılamaya yarayan duyu reseptörlerinin bu türde bulunmaması insanlarla daha sık karşılaşmasına neden olmaktadır.
Uysal olması, hareketlerindeki yavaşlık ve kıvrılarak gitmesi nedeniyle çoğu kez yılan sanılarak öldürülmektedir. Hatta yoldan geçerken korkarak aniden durması sonucu kötü niyetli sürücüler tarafından üstünden geçilerek ezilmektedir. Gerek yılanların gerekse Oluklu Kertenkelelerin zehirli oldukları gerekçesiyle öldürülmeleri çok sakıncalıdır. Eğer bu sürüngenler olmasa sokaklarda fareler gezecek ve farelerin sayıları daha da artacaktır.
Yılan görüldüğünde tür tespiti için mutlaka fotoğraf ve video çekilmelidir. Dış mekanlarda sürüngenler insanı görünce kaçar, ancak ev içinde görüldüğünde ilgili kurumlara haber verilmelidir.
Eski yıllarda daha çok köylerde, kırsalda, makiliklerde görülen yılanlar, günümüzde artık şehirlerin içinde de görülebilmektedir. Yaşam alanlarını aldığımız için sadece sürüngenler değil, domuzlar, tilkiler, kirpiler, sansarlar, porsuklar, sincap gibi pek çok yaban hayvanıyla karşılaşacağız.
Tepelerin taş, makiliklerin çalı çırpı gözüyle bakılarak tahrip edildiği günümüzde, yaban yaşamının şehrin içinde olması kaçınılmazdır.
EKODOSD/KUŞADASI