Aydın ili Bozdoğan ilçesine bağlı Alamut Mahallesi’nin verimli toprakları üzerinde bir JES projesi planlanmaktadır.Jeotermal enerji santrali olarak planlanan alanla, bölgenin en önemli akarsuyu Akçay’ın arasından Yenipazar yolu geçmekte ve santralin düşünüldüğü alandan Akçay’a yürüme mesafesi 5 dk.dır.
Kemer Barajından gelen Akçay’ın temiz suları, suların buluştuğu yer olarak bilinen Direcik köyünün hemen altından Büyük Menderes Nehri’nin kirli sularına karışmaktadır. Her iki akarsuyun arasındaki su kalitesi görsel olarak bile net görülebilmektedir. Temiz suların aktığı Akçay yatağına 200 mt. Mesafede yapılması planlanan JES projesinin akarsuya etkisi olmayacak mıdır? JES Projesi faaliyete geçtiğinde santralin sıvı atıkları nereye verilecektir?
Aydın bölgesinin en temiz akarsularının başında gelen Akçay bu özelliğinden dolayı, bölgenin biyoçeşitliliğini de zenginleştirmiştir. Geçtiğimiz yıl JES projesinin düşünüldüğü alan üzerinde, nesli tehlikeye yakın kategorisinde olan Lutra lutra türü bir Susamuru yolda çarpılarak ölmüştür.
Akçay ve bölgede bulunan azmaklar arasında dolaşan Susamurları ekosistem içinde önemli memeli türlerden biri olup, bölgenin yaban hayatının ne kadar zengin olduğunun göstergelerinden biridir.
Bölge Hystrix indica türü Oklu Kirpilerin yoğun yaşam alanlarından biri olup, bu nadir canlıların geceleri Akçay’a su içmeye indikleri görülür.
Proje alanının hemen yakınında Akçay’ın yanında bulunan Fıstık Çamlarında Ardea cinerea türü Gribalıkçıllar yuva yapmakta, Direcik ve Donduran’dan sonra önemli üreme alanlarından biri olduğu bilinmektedir.
Burada yapılacak JES projesi; halk sağlığını ve bölge tarımına zarar vermesinin yanı sıra, nadir memeli ve kuş türlerinin bulunduğu ekosistemi de olumsuz etkileyecektir.
İnsanı, hayvanı, kuşları ve tarımı her yönüyle olumsuz etkileyecek, huzursuz ve mutsuz edecek bu projeye izin verilmemelidir.
EKODOSD/KUŞADASI