Kuşadası Değirmendere mevkiinde biyolog Merve Yaman tarafından dere yatağında ıslak bir şekilde bulunan Bubo bubo türü baykuşların en irisi olan bir Puhu derneğimize getirilmişti.
Yapılan kontrollerde kanat ve diğer uzuvlarında herhangibi yara ve olumsuz bir durum görülmedi sadece gaga üzerindeki küçük bir yara olduğu görüldü.
Puhunun muhtemelen bir cisme çarparak dere içine düşüp ıslandığını düşünüyoruz.
Puhu bir süre gözetim altına alınıp gaga üzerindeki yarasına da tedavi uygulandı.
Düzenli olarak birkaç gün beslenmesi gerçekleştirildi.
Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı DKMP’ın Söke şefi Erdinç Kutsal ve veteriner hekim Eda Uz’la birlikte doğal bir alana salındı.
Özgürlüğe uçan Puhuyu bir süre izlemeye aldık. Doğal alanda birkaç yer seçimi yapan Puhu, bol ağaçlı bir kanyonun dik yarlarının arasında bir kaya oyuğunu beğendi. Oyuktan son bir kez çıkarak bize doğru bakıp sonra yüksek kayaların arasında kaybolup gitti.
Kuşadası’nın çevresindeki doğal kalmış alanlarda yırtıcı kuşlardan Puhular başta olmak üzere, Peçeli Baykuş, Alaca Baykuş, Kukumav gibi gece yırtıcıları, Yılan Kartalı, Şahin, Atmaca ve Küçük Kerkenez gibi gündüz yırtıcılarını yoğun olarak görülmektedir.
Sürekli artan nüfusla birlikte çoğalan ve Kuşadası’nın çevresindeki yeşil alanlara doğru genişleyen yapılaşmalar, bu canlıların yaşam alanlarının azalmasına neden olmaktadır.
Doğal alanlarda belli bir düzen ve uyum içinde yaşayan canlıların habitatlarının bozulmaması, özellikle Kuşadası’nın çevresindeki ekolojik açıdan hassas makilikler ve ormanlık alanların bütüncül bir şekilde korunması gerekir.
EKODOSD/KUŞADASI